De derde in België gebouwde PROBA satelliet is in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei 2013 succesvol in de ruimte gebracht. Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana bracht de tweede Vega draagraket de Proba-V aardobservatiesatelliet samen met de Vietnamese VNREDSat-1 en de Estse ESTCube-1 satellieten probleemloos tot in een lage baan om de Aarde.
De in België gebouwde Proba-V satelliet werd op 22 april 2013 samen met twee andere satellieten naar het lanceerplatform gebracht op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana waar het trio bovenop de Vega draagraket werd bevesigd. Het lanceerbedrijf Arianespace liet ondertussen ook weten dat de lanceerdatum van de Proba-V satelliet met 24 uur werd uitgesteld.
De in België gebouwde Proba-V satelliet is op vrijdag 8 maart 2013 aangekomen op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Hiermee begint het aftellen nu echt voor de Europese aardobservatiesatelliet die de volgende jaren zeer gedetailleerde opnames moet maken van het plantenleven op Aarde.
De in België gebouwde Europese Proba-V aardobservatiesatelliet ondergaat momenteel cruciale testen in Frankrijk waarbij onderzocht wordt of de microsatelliet de lancering zal overleven en kan weerstaan aan de gevaarlijke omstandigheden uit de ruimte. Indien alles verloopt volgens planning wordt deze derde ‘made in Belgium’ satelliet in april 2013 in de ruimte gebracht door middel van een Europese Vega raket.
Op vrijdag 4 januari 2013 heeft het Europese lanceerbedrijf Arianespace laten weten dat de in België gebouwde Proba-V satelliet in april van dit jaar zal gelanceerd worden vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Proba-V zal samen met de Vietnamese VNREDSat 1A door middel van een Vega raket tot in een lage baan om de Aarde gebracht worden.
De in België gebouwde ESA-satelliet Proba-1 heeft vanuit de ruimte het Frans-Italiaanse Concordia Station gefotografeerd. Dit onderzoeksstation werd in 2005 in gebruik genomen en bevindt zich op het Antarctisch Plateau dat zich uitstrekt over zowat duizend kilometer en deel uit maakt van Oost-Antarctica.
De in België gebouwde Proba-2 satelliet heeft op 14 november 2012 drie gedeeltelijke zonsverduisteringen waargenomen terwijl mensen in het noorden van Australië een totale zonsverduisteringen konden aanschouwen. Tijdens een zonsverduistering staan de Aarde, de Maan en de Zon precies op één lijn met als gevolg dat de Maan, gezien vanaf de Aarde, voor de Zon schuift.
De afgelopen weken stonden de Olympische Spelen in Londen wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling. Zelfs vanuit de ruimte werd dit gigantisch sportevenement en zijn bijhorende faciliteiten nauwlettend in de gaten gehouden. Zo slaagde de in België gebouwde microsatelliet Proba-1 er in om het Olympisch Stadium en de omgeving te fotograferen vanop een hoogte van 720 kilometer.
Miljoenen mensen hebben op maandag 21 mei 2012 tussen 00u10 en 03u36 Belgische tijd in Azië en Amerika kunnen genieten van een totale Zonsverduistering. De eclips was zichtbaar in China, Taiwan, Japan, in de Stille Oceaan en was zichtbaar tot in Texas, USA. In Europa was deze eclips niet zichtbaar. Op sommige plaatsen kon men zelfs genieten van een prachtige 'ringvormige eclips' waarbij de Maan niet de volledige Zonnerand bedekte.
Na meer dan tien jaar in een baan om de Aarde begon de eerste in België gebouwde Project for Onboard Autonomy (Proba) satelliet de laatste weken en maanden steeds meer af te zien van zijn leeftijd. Toch is men erin geslaagd de kleine microsatelliet opnieuw perfect operationeel te krijgen door Proba-1 te voorzien van nieuwe software die ontwikkeld werd door de Technical University of Denmark (DTU).