Een lancering vanop de Andoya Rocket Range.
Foto: NASA

Enkele leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Jette hebben de derde plaats behaald tijdens een internationale wedstrijd waarbij men een minisatelliet ter grootte van een frisdrankblikje moest ontwerpen. Het Verenigd Koninkrijk won de wedstrijd en Ierland pakte de tweede plaats. Van 16 tot en met 18 augustus vond op de Andoya Rocket Range in Noorwegen de Europese CanSat competitie plaats die voor het eerst werd georganiseerd door het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Tijdens deze wedstrijd streden elf teams uit verschillende Europese landen om de eerste plaats in een wedstrijd waarbij men een eigen minisatelliet moest ontwikkelen. De CanSat minisatellietjes worden gebouwd in een 33 kubieke centimeter groot blikje. 

Elke satelliet moest in staat zijn temperatuur en drukgegevens door te seinen. Het 'Brussels Vikings' team, onder leiding van leerkracht Wetenschappen Erik de Schrijver, werd samen met zeventien andere projecten uit tientallen inzendingen gekozen om deel te nemen aan deze bijzondere wedstrijd. Het Belgisch CanSat satellietje beschikte ook over een GPS, 3D-accellerometer en een 3D-magnetometer. De kleine CanSat-satellietjes werden op 17 augustus gelanceerd door enkele Intruder raketten waarna een professionele jury de projecten beoordeelde. Zowel leerlingen van het vijfde alsook van het zesde middelbaar van het Sint-Pieterscollege in Jette gaven ondermeer hun middagpauzes op om aan de Belgische SP. Ace inzending te werken. Het doel van het CanSat project is om jongeren in het secundair onderwijs de kans te geven praktische ervaring op te doen met het uitdenken en ontwerpen van ruimtevaartprojecten.

Meer info: http://www.esa.int/SPECIALS/CanSat/index.html

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens