Artistieke impressie van een CubeSat satelliet
Foto: Aalborg University

Op 20 juni 2012 kreeg het team Operationele Directie 'Waarnemingen' van Dr. Steven Dewitte van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) het bericht dat het project 'SIMBA' geselecteerd werd om deel uit te maken van het CubeSat project QB50. Het QB50-project, dat geleid wordt door het Von Karman Instituur in België, bestaat uit vijftig kleine CubeSat satellietjes die voornamelijk atmosferisch onderzoek gaan uitvoeren op een hoogte van ongeveer 320 kilometer.

Deze kleine kunstmaantjes zullen eind 2014 in de ruimte gebracht worden vanuit een onderzeeër in de Barentszee in de buurt van Murmansk. SIMBA staat voor 'Sun-earth IMBAlance' en is een hoogtechnologische radiometer die zowel zal meten hoe de Zon de Aarde opwarmt alsook hoe de Aarde afkoelt door het uitzenden van infrarode straling. Door dit te onderzoeken, kunnen wetenschappers meten hoeveel netto-energie er van de Zon op onze planeet achterblijft en welk effect dit heeft op het klimaat en de mens. Het SIMBA-instrument werd ontwikkeld door het KMI in samenwerking met de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Franse onderzoek laboratorium LATMOS, de Vrije Universiteit van Brussel en de Universiteit van Luik, in het kader van het Solar Terrestrial Center of Excellence. Het uiteindelijke vluchtmodel zal gebouwd worden door het ervaren KMI-radiometer team dat ondermeer ook de Sova-Picard radiometer ontwikkelde. SIMBA zal meevliegen tijdens een voorbereidende vlucht op een hoogte van 500 kilometer. Voor de financiering van het SIMBA-project zal een voorstel ingediend worden in het Prodex-programma van het Federale Wetenschapsbeleid.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens