De Fukushima kerncentrale.
Foto: Tepco

Op zaterdag 12 en maandag 14 maart heeft er zich een explosie voorgedaan in reactoren 1 en 3 van de kerncentrale van Fukushima in Japan. Elke explosie bracht een radioactieve pluim in de atmosfeer. Onderzoekers van het BIRA (Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie) gebruikten een verspreidingsmodel om het transport van de vervuilde luchtmassa's te simuleren tot vrijdag 18 maart. De simulatie houdt rekening met het natuurlijk verdunnen van de wolken in de loop van hun transport.

Op http://www.aeronomie.be/nl/actueel/persberichten.htm staan twee videoclips die de verspreiding tonen.

Deze twee simulaties plaatsen een groot aantal deeltjes in een "doos" boven de centrale en berekenen vervolgens hoe deze initiële wolk zich verspreidt. De initiële hoogte van de doos is een essentiële parameter: hoe hoger, hoe verder de deeltjes zich zullen verspreiden. Op basis van beschikbare video's kozen de onderzoekers een maximale hoogte van 500m voor Daiichi-1 en 1500m voor Daiichi-3, waarvan de explosie heel wat energetischer lijkt. Merk op dat deze keuzes subjectief zijn. Het model toont dat beide wolken slechts kort langs de kust blijven hangen in de nabijheid van de kerncentrale. Ze worden vervolgens naar het Noordoosten getransporteerd, boven de Stille Oceaan waar ze het schiereiland van Kamtchatka (in Rusland) zouden kunnen verontreinigen. De wolk die te wijten is aan de explosie van Daiichi-3 (maandagochtend) zou zich deze dinsdag in een fijne ‘draad’ uitspreiden boven de Stille Oceaan. De wolk zou het gebied rond Tokio *kunnen* treffen, maar de resolutie van het model laat niet toe om dit te bevestigen.

Meer info:

http://www.aeronomie.be/nl/actueel/persberichten.htm

Tim Somers (Communicatiedienst): 0473 40 90 02
Bart Dils (Wetenschapper): 0472 77 50 84
Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA)
Communicatiedienst
Ringlaan 3
1180 Ukkel
België
02 373 67 35

http://www.aeronomie.be

Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) verwerft wetenschappelijke en technologische deskundigheid en voert dienstverlenende taken uit op het vlak van de fysica en chemie van atmosferen en de werking van de Zon hierop.