Logo Centre Spatial de Liège

Het Belgische Centre Spatial de Liège (CSL) speelt een belangrijke rol bij de voorbereiding van de Nieuwe Europese Herschel en Planck missies. Begin 2009 zullen door middel van een krachtige Ariane 5 raket twee nieuwe Europese wetenschappelijke observatoria in de ruimte gebracht worden die de naam Herschel en Planck kregen en elk een gewicht hebben van 3,3 ton en 1,8 ton.

Beide ruimtetuigen zullen proberen de geheimen van het heelal te ontsluieren door het ontstaan en de evolutie van sterrenstelsels te onderzoeken waardoor wetenschappers eventueel een sluitend bewijs kunnen vinden voor de hypothese rond de Big Bang die de Belgische astrofysicus Georges Lemaître (1894 - 1966) heeft vooropgesteld. Zowel het Herschel als het Planck observatorium zullen zich op 1,5 miljoen kilometer van onze planeet bevinden en aangezien men waarnemingen in infrarood zal uitvoeren moeten de instrumenten aan boord van de twee ruimtetuigen functioneren onder extreem lage temperaturen. Om voor de lancering zoveel mogelijk te weten te komen over het gedrag van beide observatoria in de ruimte moet men deze eerst verschillende malen testen bij ondermeer extreem lage temperaturen en hiervoor is het Centre Spatial de Liège uitermate geschikt.

Planck observatorium
Het Europese Planck ruimteobservatorium.

De Herschel ruimtetelescoop werd al uitvoerig getest in het Centre Spatial de Liège en op 23 april 2008 arriveerde het Planck ruimtetuig nadat het vertrokken was uit het ESA ESTEC centrum in Noordwijk. De volgende twee maanden zal het Planck observatorium verschillende malen getest worden alvorens deze groen licht krijgt voor de lancering. Dit is de eerste maal dat het volledige vluchtmodel van een kunstmaan bij het Centre Spatial de Liège getest wordt en sinds 16 juni is dit observatorium onder gebracht in de FOCAL-5 simulator waar het nog tot half augustus zal in verblijven. De twee astronomische ruimteobservatoria worden gefinancierd door de lidstaten van de ESA en hebben samen een prijskaartje van 2 miljard euro waarvan 1 miljard euro gaat naar de ontwikkeling van de twee tuigen. Het Centre Spatial de Liège maakt deel uit van een Europees netwerk instellingen en bedrijven waar de harde omstandigheden van de ruimte kunnen gesimuleerd worden en naast het CSL zijn ook het ESTEC in Nederland, Intespace in Frankrijk, IABG in Duitsland en Thales Alenia Space in Frankrijk hierbij aangesloten. In het Centre Spatial de Liège is men gespecialiseerd in testen onder luchtledige en op deze manier draagt de universiteit van Luik haar steentje bij aan wetenschappelijke projecten van de het Europese ruimtevaartagentschap ESA.

Het Planck observatorium in het Centre Spatial de Liège.

Naast het Centre Spatial de Liège zijn ook verschillende andere Belgische ruimtevaartbedrijven betrokken bij de ontwikkeling van deze twee nieuwe Europese ruimtetelescopen. Zo hebben IMEC, AMOS, OIP, Nexans en Thales Alenia Space Antwerp samengewerkt met het CSL bij de realisatie van het Herschel observatorium en hebben de bedrijven TAS ETCA, AMOS, CSL, Euro Heat Pipes, Nexans, OIP en RHEA een industriële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Planck ruimtetuig.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens