Artistieke impressie van het Picard zonne-observatorium
Foto: CNES

In november 2009 moet de Franse Picard kunstmaan in de ruimte gebracht worden. Picard werd genoemd naar de Franse sterrenkundige die in de zeventiende eeuw de eerste precisiemetingen van de zonnediameter uitvoerde. Dit project van het Franse ruimtevaartagentschap Centre National d’Études Spatiales (CNES) valt onder het Myriade programma dat bestaat uit een reeks van wetenschappelijke en technologische microsatellieten.

De 150 kilogram zware Picard kunstmaan zal de fysieke structuur en werking van onze zon nauwkeurig onderzoeken. Daarnaast moet het tuig ook de invloed van de zonneactiviteit op ons klimaat bestuderen. Het Waalse bedrijf Spacebel bouwde de software voor het, in België gelegen, grondstation van de Picard satelliet. Een team van drie ingenieurs heeft gedurende twee jaar gewerkt aan het Picard project bij Spacebel dat het bedrijf nabij Luik ongeveer 1,1 miljoen euro opleverde. Het Belgian User Support & Operation Centre (B.USOC), dat zich in Ukkel bevindt, zal dienst doen als missiecentrum en zal de software van Spacebel gebruiken om ondermeer het beeldmateriaal te centraliseren, de data te te verspreiden naar wetenschappelijke instellingen en de toestand van de kunstmaan op de voet te volgen. Picard zal aan boord over drie wetenschappelijke instrumenten beschikken waaronder de Belgische SOVAP differentiaalradiometer dat de volledige zonnestralingsintensiteit moet meten. In het kader van een samenwerkingsverband tussen België en Frankrijk zullen de waarnemingen van Picard vergeleken worden met die van het Belgische SOLSPEC instrument dat zich aan het Europese Columbus ruimtelabo bevindt. Picard zal in de ruimte gebracht worden door middel van een Russische Dnepr raket.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens