De Expedition 20 crew.
Foto: NASA/ESA

Wanneer Frank De Winne op 27 mei de ruimte zal ingaan, zal de Belgische ruimtevaarder verantwoordelijk zijn voor een zeer drukke agenda. Tijdens deze langdurige Europese OasISS missie zal Frank De Winne deel uitmaken en getuige zijn van enkele belangrijke hoogtepunten aangezien hij voor zes maanden in het internationaal ruimtestation ISS zal verblijven. Voor het eerst zal de permanente ISS bemanning bestaan uit zes ruimtevaarders. Tijdens de laatste weken van zijn verblijf zal De Winne ook gezagvoerder zijn van het volledige ruimtestation. Dit zal de eerste maal zijn in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart dat een Europeaan gezagvoerder wordt van een ruimtestation. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van alle belangrijke gebeurtenissen die Frank De Winne te wachten staan tijdens zijn verblijf aan boord van het ISS.

Soyuz TMA-15

Op 27 mei zal Frank De Winne samen met de Canadese en Russische ruimtevaarders Robert Thrisk en Roman Romanenko gelanceerd worden vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan. Een Soyuz TMA ruimtecapsule zal de drie ruimtevaarders naar het internationaal ruimtestation ISS brengen waaraan het zich drie dagen later zal aan vastkoppelen. Eenmaal Frank De Winne zich in het ruimtestation zal begeven zal deze samen met zijn collega’s deel uitmaken van de ISS Expedition 20 bemanning. De ISS Expedition 20 bemanning is de eerste permanente crew aan boord van het ISS die zal bestaan uit zes ruimtevaarders.

STS-127

Nadat Frank De Winne zal aangekomen zijn bij het internationaal ruimtestation ISS zal het ruimteveer Endeavour zich in juni koppelen aan het ISS. Tijdens deze STS-127 missie zal de crew van de Endeavour een nieuw extern experimentenplatform monteren aan het Japanse Kibo ruimtelabo. Dit platform zal plaatsbieden aan tal van experimenten die zullen blootgesteld worden aan de vijandige omgeving van de ruimte. Daarnaast zal de Japanse ruimtevaarder Koichi Wakata vervangen worden door de Amerikaanse ruimtevaarder Timothy Kopra die net als De Winne deel zal uitmaken van de ISS Expedition 20 bemanning.

Kibo
Het Japanse Kibo ruimtelabo met vooraan de Exposed Facility - Foto: JAXA.


STS-128

Tijdens de STS-128 Space Shuttle missie zullen twee Europese ruimtevaarders herenigd worden in het internationaal ruimtestation ISS. Frank De Winne zal tijdens deze Amerikaanse Space Shuttle missie het bezoek krijgen van de Zweedse ruimtevaarder Christer Fuglesang die in 2006 ook al een bezoek bracht aan het ruimtestation. De STS-128 Space Shuttle vlucht is een logistieke missie die het ruimtestation opnieuw zal bevoorraden van experimenten, levensmiddelen en apparatuur. Dit zal gebeuren door een in Europa gebouwde Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) te koppelen aan het ruimtestation. De Amerikaan Timothy Kopra zal tijdens deze STS-128 missie vervangen worden door Nicole Stott die vanaf dan ook deel zal uitmaken van de ISS Expedition 20 bemanning.

H-II Transfer Vehicle

Eén van de hoogtepunten tijdens de OasISS missie van Frank De Winne is het koppelen van de eerste Japanse onbemande HTV bevoorradingsmodule aan het ISS. Deze 9,2 meter lange module werd ontwikkeld door het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA en zal in de ruimte gebracht worden door middel van een Japanse H-2B raket. In tegenstelling tot de Europese onbemande ATV bevoorradingsmodule zal de Japanse HTV zich niet op eigen kracht koppelen aan het ruimtstation. De Japanse module zal door middel van een robotarm vastgegrepen worden en gekoppeld worden aan de Harmony koppelingsmodule van het ISS. Frank De Winne is één van de operatoren die de robotarm zal bedienen. De lancering en koppeling van deze eerste Japanse HTV aan het internationaal ruimtestation is voorzien voor begin september 2009.

H-II Transfer Vehicle
De Japanse H-II Transfer Vehicle zal door middel van een robotarm gekoppeld worden aan
het ISS ruimtestation - Foto: JAXA.


Soyuz TMA-16

Eind september 2009 is de lancering gepland van de Soyuz TMA-16 ruimtecapsule. Tijdens deze missie zullen de Amerikaanse en Russische ruimtevaarders Jeffrey Williams en Maxim Surayev naar het ISS gebracht worden. Beiden zullen deel uitmaken van de ISS Expedition 21 bemanning die onder het gezag zal staan van Frank De Winne. Wellicht zal een ruimtetoerist de twee ruimtevaarders vergezellen voor een kort verblijf aan boord van het ISS.

Mini Research Module 2

Begin november 2009 zal vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan de Russische Mini Research Module 2 gelanceerd worden door middel van een Soyuz-U raket. Deze 4 ton zware module zal gekoppeld worden aan het Russische segment van het ruimtestation en kan zowel gebruikt worden als luchtsluis bij ruimtewandelingen alsook als koppelingsmodule wanneer Soyuz of Progress ruimtetuigen koppelen met het ISS.

Progress 34/35

Tijdens het verblijf van Frank De Winne aan boord van het internationaal ruimtestation zullen twee onbemande Russische Progress bevoorradingstuigen gelanceerd worden vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan. De lancering van de Progress 34P is voorzien voor 24 juli. De Progress 35P zal op 15 oktober 2009 de ruimte in gaan. Deze Russische bevoorradingsmodules zijn varianten van de Soyuz ruimtecapsules en brengen om de drie maand vooral brandstof, levensmiddelen en kledij naar het ISS. Elke Progress bevoorradingscapsule kan zowel automatisch als handmatig gekoppeld worden aan het ruimtestation en zal op het einde van zijn missie opbranden in de atmosfeer van de Aarde.

Experimenten

De dagdagelijkse taak van Frank De Winne zal er vooral uit bestaan uit het uitvoeren van verschillende experimenten aan boord van het ISS. De Winne zal vooral in het Europese Columbus ruimtelabo wetenschappelijke experimenten uitvoeren die afkomstig zijn van verschillende instituten, bedrijven en universiteiten uit Europa. Daarnaast zal de Belgische ruimtevaarder ook deelnemen aan verschillende educatieve projecten die de jeugd op deze manier nauwer moet betrekken betrekken bij ruimtevaart en wetenschap. Tijdens deze ruimtemissie zullen geen specifieke Belgische experimenten worden uitgevoerd.

(Alle datums en gebeurtenissen zijn onder voorbehoud)

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens