donderdag, 05 maart 2020 07:42

Het Planetarium heeft uw hulp nodig! Hot!

Geschreven door Planetarium.be
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Het Planetarium van Brussel. Het Planetarium van Brussel. Foto: Planetarium.be

Ons heelal biedt ons een schitterend en niet te overtreffen spektakel, maar meestal moeilijk te observeren vanaf het aardoppervlak. Dankzij de enorme zaal met koepelvullende projectie kan alleen een planetarium hulde brengen aan de overweldigende grenzeloosheid van het heelal. Onze kinderen zouden moeten kunnen proeven van de wonderen die de kosmos biedt en daarvoor zou het Planetarium van Brussel graag een fulldome productie verkrijgen, aangepast aan deze doelgroep (maar die ook de ouders en iedereen doet wegdromen). 

Wetenschap introduceren bij kleuters

Onze omgeving begrijpen is een complex gegeven. Het is dus erg belangrijk een kritische geest te ontwikkelen en de wetenschappen toegankelijk te maken voor het grote publiek. Het Planetarium, een federale wetenschappelijke instelling, wil hiervoor de ideale plek zijn. Door de pracht en de magie van het heelal te doen ontdekken kunnen we de intellectuele nieuwsgierigheid en een passie voor de wetenschappen ontwikkelen. Met meer dan 50.000 bezoekers per jaar ontwikkelt het Planetarium vandaag een visie van verregaande modernisering en renovatie. Zo gaan we de koepel van het Planetarium uitrusten met nieuwe laserprojectoren. Terzelfdertijd zouden we de magie van het heelal toegankelijker willen maken voor de allerkleinsten door hen een programma aan te bieden dat hen -en hun ouders- te betoveren.

Het nut van het Planetarium om wetenschap toegankelijk te maken

Ons project dient om een planetariumfilm voor de allerkleinsten aan te schaffen die hen in de magie van het heelal onderdompelt en hen de eerste stappen helpt zetten in het begrijpen van ons universum. Dankzij de indrukwekkende sterrenhemel ontdekken ze nieuwe wetenschappelijke concepten en leren ze, dromend van de sterren, anders kijken naar de wereld die hen omringt. Ondertussen nemen ze de kennis op die door onze wetenschappelijke experten wordt aangereikt. Het Planetarium is een federale wetenschappelijke instelling die jong en oud laat kennismaken met de wetenschappen en de astronomie in het bijzonder. Het is ook de vitrine van de drie instituten op het plateau van Ukkel: De Koninklijke Sterrenwacht van België, Het Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie en het Koninklijk Meteorologisch Instituut. We ontvangen in het Planetarium jaarlijks meer dan 25.000 leerlingen voor een cursus astronomie. Nog eens 25.000 bezoekers komen jaarlijks van onze planetariumfilms genieten in onze koepel met een diameter van 23 meter -wat dus ongeveer 840 m² projectieoppervlak oplevert. We verzorgen voor ons publiek ook een cultureel aanbod: een poëziefestival, theaterproducties, concerten en tal van andere cultureel hoogstaande activiteiten.

We hebben je nodig!

Uw bijdragen zal ons toelaten een nieuwe campagne te lanceren om het grote publiek en in het bijzonder de jongeren warm te maken voor de wetenschappen, de astronomie en de ruimtevaart. Het Planetarium beschikt over een kwaliteitsvolle filmografie maar we zouden graag een nieuwe thematiek ontwikkelen die speciaal op de allerkleinsten is gericht. Het budget ziet er als volgt uit:

De inkomsten die door de shows en de deelname van de scholen aan de cursussen gegeven in het Planetarium worden gegenereerd maken het mogelijk om de operationele kosten van het gebouw en de salarissen van de werknemers te dekken. Het is echter moeilijk om extra marges te vinden voor de aanschaf van een film. Als we er, dankzij u, in slagen dit doel te bereiken, kunnen we een kwaliteitsfilmografie aanbieden voor jongeren en het grote publiek! We rekenen op u om de campagne te verspreiden en zo veel mogelijk te delen!

Meer info: https://www.gingo.community/nl/planetarium

Hoe u te bedanken!

Als bedankje voor de steun van de donateurs nodigt het Planetarium alle personen die ons ondersteunden uit voor de avant-prémière van de nieuwe film. Daarbovenop, vanaf €100 worden de donateurs ook uitgenodigd op een nederlands- of franstalige voorstelling “Rendez-vous bij het Planétarium”. Deze worden éénmaal per maand georganiseerd tijdens het weekend en laten de toeschouwers toe om het heelal te ontdekken aan de hand van de digitale sterrenhemel en onze originele ZEISS projector. Vragen uit het publiek worden in de mate van het mogelijke ook beantwoord tijdens deze sessies. Vanaf een gift van €150 worden de namen van zij die dat wensen aan de generiek van de film toegevoegd. De film zal minstens vijf jaar in roulatie opgenomen worden in het programma zijn. We bieden tevens ook toegangstickets aan (voor alle films) die u zelf kan gebruiken of kunt aanbieden aan scholen.

Ons team

Het Planetarium team bestaat uit 16 gemotiveerde personen die het grote publiek en onze kinderen laten kennismaken met de wetenschappen. Rodrigo is de dirigent; onze wetenschappelijke medewerkers: Hans, Georges, Véronique en Gert; het onderhoud: Hülya en Jérémy; het onthaal: Evelien, Ana, Vanessa en Sylvia; Public Relations: Anne-Lize en Denis; de verantwoordelijken voor de logistiek : André, Oleg en Wim.

Gelezen: 990 keer Laatst aangepast op donderdag, 05 maart 2020 07:56

Belgische ruimtemissies

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Sociale netwerken

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik