Evenementen

Evenementen

woensdag, 03 december 2008 11:40

TV Eén gaat gouden plaat in de ruimte brengen

éénIn 1977 lanceerde het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA twee Voyager ruimtesondes die zich momenteel aan de grens van ons zonnestelsel bevinden. Deze twee onbemande ruimtetuigen hadden elk een gouden plaat aan boord waarop een voorstelling stond van de mens en de planeet waarop deze leeft. Daarnaast bevatte beide platen ook foto’s, geluiden, muziekfragmenten en begroetingen in 55 verschillende talen (waaronder in het Nederlands “Hartelijke groeten aan iedereen”). Indien buitenaardse wezens deze plaat zouden vinden zou men op deze manier een beeld krijgen over het leven op Aarde. Anno 2009 is de informatie op deze gouden platen sterk achterhaald en daarom start televisiezender Eén vanaf 21 december met een soortgelijk project. In het nieuwe televisieprogramma “Hartelijke groeten aan iedereen” zal Sofie Van Mol met de Eén kijkers een nieuwe gouden plaat samenstellen die men uiteindelijk zal proberen lanceren met een raket. Tom Waes zal tijdens dit programma de wereld rondtrekken op zoek naar een middel om de nieuwe gouden plaat in de ruimte te krijgen. Op zondag 21 december zal Sofie Van Mol een oproep lanceren in heel Vlaanderen om massaal foto’s, teksten, filmpjes en muziek op te sturen die later op de gouden plaat kunnen gezet worden.

zaterdag, 25 oktober 2008 13:11

Vraag het aan Frank De Winne!

TechnopolisBen jij tussen 10 en 18 jaar oud en wil je graag een praatje maken met een echte astronaut? Kom dan op maandag 27 oktober naar Technopolis® en maak kans om persoonlijk een vraag te stellen aan Frank De Winne! In mei 2009 vertrekt onze landgenoot Frank De Winne voor een verblijf van zes maanden naar het internationaal ruimtestation ISS. De Winne, die deel zal uitmaken van Expeditie 19, zal gelanceerd worden aan boord van een Russische Soyuzcapsule. Hij zal nog maar de tweede ESA-astronaut zijn die gedurende zes maanden deel uitmaakt van een ISS-expeditie. Maandag 27 oktober, tussen 17u30 en 20u, maakt Technopolis® radiocontact met Frank De Winne tijdens zijn training in Houston, USA. Hij geeft antwoord op vragen zoals hoe bereid je je voor op je ruimtereis? Hoe is het leven aan boord van ISS? Deed je ooit al een ruimtewandeling?

vrijdag, 03 oktober 2008 00:11

Space Days zet microsatellieten in de kijker

Space DaysOp maandag 6 en dinsdag 7 oktober vinden in Wallonië voor de tweede maal de Space Days plaats. Deze worden georganiseerd door Wallonie Espace die de ruimtevaartbedrijven en andere ruimtevaart gerichte organisaties in Wallonië verenigt. Net als in 2006 jaar zullen deze Space Days plaats vinden in het Prinsbisdommelijk Paleis van Luik waar men vooral de Waalse ruimtevaartactiviteiten en know-how zal in de kijker zetten. Aangezien België een steeds grotere rol krijgt in het ontwikkelen van kleine satellieten, zoals de Proba kunstmanen, is het thema op Space Days dit jaar "Microsatellieten". In 2009 zal de 10 centimeter grote Oufti nanosatelliet gelanceerd worden door de nieuwe Europese Vega raket. Deze kleine kunstmaan werd ontwikkeld door studenten van de universiteit van Luik en moet verschillende technologische nieuwigheden testen. Door dergelijke projecten en realisaties in de kijker te zetten tijdens de Space Days wil de Waalse ruimtevaartsector meer internationale bekendheid verwerven. Op dit evenement zullen dan ook verschillende meetings en een seminarie plaats vinden en wil men dankzij een tentoonstelling het publiek nauwer betrekken bij ruimtevaart. In Wallonië werken ongeveer 1.300 voor de ruimtevaartsector die een jaarlijkse omzet heeft van 130 miljoen euro.

Voor meer info en inlichtingen: http://www.space-days.com

Mars SocietyDe 8ste Europese Mars Conferentie, kortweg EMC8, vindt plaats in de Universiteit Antwerpen, België, op vrijdag 17 en zaterdag 18 oktober. De organisatie gaat uit van de Universiteit van Antwerpen en het “Solar Terrestrial Centre of Excellence” (KMI-BIRA-KSB). Deze conferentie beoogt Europese onderzoekers een platform te bieden om de laatste ontwikkelingen inzake Marsonderzoek te volgen. Vanwege de bijeenkomst van de Europese Ministerraad, is er dit jaar gekozen voor een meer algemeen programma, dat ook geschikt is voor een ieder die zich voor dit onderwerpt interesseert.

 

 

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen

Sociale netwerken

PROBA 2 beelden

Waar is het ISS?

Het ISS op dit ogenblik

Belgische ruimtemissies