Evenementen

Evenementen

QB50 workshop in het von Karman Instituut

donderdag, 24 december 2009 13:00

QB50In het von Karman Instituut (VKI) in Sint-Genesius-Rode, nabij Brussel, vond in de maand november een internationale workshop plaats over het QB50 project. QB50 is een ambitieus project dat bestaat uit een constellatie van 50 zeer kleine satellieten die ongeveer 10x10x10 centimeter groot zijn en ontwikkelt worden door teams van studenten aan universiteiten, onderzoeksinstituten en polytechnische scholen. Het doel van de workshop was de doelstelling vast te leggen van zowel een wetenschappelijk alsook pedagogisch initiatief dat eveneens de ambitie heeft wereldwijd het voortouw te nemen op vlak van nanosatellieten die uitgerust zijn met instrumenten om onze thermosfeer te bestuderen. De thermosfeer is een weinig verkend gebied in de atmosfeer op een hoogte tussen de 90 en 320 kilometer. Op de workshop waren ondermeer Michel Courtois, ESA Direcor of Technical and Quality Management en ESTEC-directeur, en professor Bob Griggs van de California Polytechnic State University (Calpoly) in San Luis Obispo aanwezig. De ontmoeting tussen de onderzoekers werd georganiseerd op initiatief van VKI-directeur Jean Muylaert die gespecialiseerd is in de systemen en de problemen die te maken hebben met de terugkeer van ruimtetuigen in de atmosfeer.

Space Week 2009

dinsdag, 01 september 2009 23:59

Space Week 2009Van 14 september tot en met 18 september 2009 vind in België Space Week 2009 plaats. Dit vijfdaags evenement wordt georganiseerd door de Euro Space Society in samenwerking met verschillende andere partners. Tijdens Space Week 2009 kan zowel jong als oud op verschillende plaatsen meer leren over ruimtevaart of over de rol die België speelt in tal van ruimtevaartprogramma's. Zo wil men gebruik maken van de ruime media-aandacht rond Frank De Winne om jongeren aan te zetten om te kiezen voor een technologische of wetenschappelijke studierichting. Voor Space Week 2009 zakken op vraag van Dirk Frimout een tiental astronauten en kosmonauten af naar België die hun kennis en ervaringen zullen delen met geïnteresseerden tijdens debatten en voordrachten. Daarnaast organiseert Accenta als partner van Space Week 2009 tijdens de jaarlijkse Jaarbeurs in Flanders Expo te Gent eveneens verschillende activiteiten in het kader van ruimtevaart. Op deze grootste Jaarbeurs van Vlaanderen zal een heus Accenta Space Village wetenschapsdorp opgesteld worden waar beursbezoekers zelf kunnen ervaren wat ruimtevaart is. Overige Space Week 2009 activiteiten zullen plaatsvinden in Technopolis te Mechelen, de Vrije Universiteit Brussel, het Université de Liège en in de Katholieke Universiteit van Leuven. Bezoek alvast de Space Week 2009 website voor meer info over het programma en de vele activiteiten.

Meer info: www.spaceweek2009.com

Vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen

donderdag, 30 april 2009 08:34

Van vrijdag 8 mei 2009 tot en met zondag 10 mei 2009 gaat de vijfde editie door van de Vlaamse Ruimtevaartdagen" Dit evenement zal plaatsvinden in de Brabanthal in Leuven en is een initiatief van de Vlaamse Ruimtevaartindustrie (VRI) met ondersteuning van zowel de Vlaamse alsook de Federale overheid. Tijdens deze vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen kan je kennismaken met tal van bedrijven, instellingen en organisaties die iets te maken hebben met de fascinerende ruimtevaartsector. Daarnaast kan je ook deelnemen aan verschillende workshops, kan je er interessante lezingen bijwonen en kom je er alles te weten over ondermeer de nieuwe Belgische satelliet PROBA V.

International Space Camp 2008

dinsdag, 13 januari 2009 21:05

In juli 2008 nam de Vlaming Nicky De Munster deel aan het jaarlijkse International Space Camp in Hunstville, Alabama. Nadat Nicky, begin mei, op de hoogte gebracht werd van zijn selectie om België te vertegenwoordigen, werd een jongensdroom werkelijkheid. Nicky De Munster is al vele jaren actief op vlak van ruimtevaart. Hij is als "Space Teacher" lid van de Euro Space Society en maakte in 2004 een paraboolvlucht. Het International Space Camp wordt elk jaar door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA georganiseerd op de terreinen van het U.S. Space & Rocket Center in Hunstville Alabama.

TV Eén gaat gouden plaat in de ruimte brengen

woensdag, 03 december 2008 11:40

In 1977 lanceerde het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA twee Voyager ruimtesondes die zich momenteel aan de grens van ons zonnestelsel bevinden. Deze twee onbemande ruimtetuigen hadden elk een gouden plaat aan boord waarop een voorstelling stond van de mens en de planeet waarop deze leeft. Daarnaast bevatte beide platen ook foto’s, geluiden, muziekfragmenten en begroetingen in 55 verschillende talen (waaronder in het Nederlands “Hartelijke groeten aan iedereen”). Indien buitenaardse wezens deze plaat zouden vinden zou men op deze manier een beeld krijgen over het leven op Aarde. Anno 2009 is de informatie op deze gouden platen sterk achterhaald en daarom start televisiezender Eén vanaf 21 december met een soortgelijk project.

Belgische ruimtemissies

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Sociale netwerken

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik