In 2012 bestaat de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie ter wereld, vijftig jaar. Op 5 oktober 1962 ondertekenen de vijf stichtende landen (België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden) de ESO-conventie waarna in 1965 gestart wordt met de bouw van het eerste ESO-observatorium op de berg Chinchado Nord in Chili, later bekend als La Silla.
De 5de editie van de internationale “Solar Orbiter Workshop” vindt plaats in Brugge van 10 tot 14 september 2012. De satelliet Solar Orbiter zal doen wat geen enkele andere satelliet heeft voorgedaan: uiterst dicht langs de Zon scheren. Solar Orbiter is het resultaat van een samenwerking tussen ESA en NASA. De satelliet zal gelanceerd worden in 2017 en gedurende 7 jaar gegevens van de zon verzamelen en doorsturen naar de Aarde.
De overkoepelende vereniging Wallonie Espace organiseert op 26 en 27 september 2012 voor de vierde maal het Space Days evenement. Deze vierde editie vindt plaats in Luik en staat ditmaal helemaal in het teken van aardobservatie. Tijdens het Space Days evenement wil men zoveel mogelijk organisaties, bedrijven en universiteiten bij elkaar brengen die actief zijn op vlak van ruimtevaart en aardobservatie.
In de vroege ochtend van woensdag 6 juni 2012 (Belgische tijd) vindt er een Venusovergang plaats. Dit schouwspel is één van de astronomische hoogtepunten van de afgelopen jaren en is een zeer zeldzame gebeurtenis. Zo heeft men sinds het begin van onze jaartelling slechts 26 maal een Venusovergang kunnen aanschouwen. Tijdens een zogenaamde 'Venusovergang' zien we vanop Aarde de planeet Venus voor de Zon schuiven.
Eind september 2012 wordt de 20ste verjaardag gevierd van de ruimtevlucht van Dirk Frimout. De eerste Belgische ruimtevaarder verbleef in april 1992 meer dan acht dagen aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis. Deze STS-45 ruimtevlucht, ook gekend onder de naam, Atmospheric Laboratory for Applications and Science (ATLAS-1), stond helemaal in het teken van onderzoek op vlak van de samenstelling van de atmosfeer van de Aarde, de straling afkomstig van de Zon en sterrenkunde.
De Europese Commissie organiseert tussen 10 april en 31 mei 2011 een tekenwedstrijd voor Belgische kinderen. De winnaar of winnares mag zijn of haar naam geven aan een satelliet van het Galileo-programma, die gelanceerd zal worden in de ruimte. Deze boeiende nieuwe tekenwedstrijd is een initiatief van de Europese Commissie. Alle Belgische kinderen van negen tot elf kunnen aan de wedstrijd deelnemen. Om deel te nemen moet elk kind een kunstwerkje maken over het thema 'Ruimte en ruimtevaart'. Enkele voorbeelden zijn een tekening van de aarde met andere planeten en satellieten of de lancering van de raketten met de Galileo-satellieten.