Frank De Winne begint aan zijn laatste training

woensdag, 24 december 2008 08:06

Frank De WinneDe Belgische ruimtevaarder Frank De Winne zal na de feestdagen beginnen aan de laatste trainingen voor zijn nieuwe ruimtemissie. Op 23 december gaf De Winne in het Euro Space Center in Redu een persconferentie waarbij hij ondermeer zijn planning voor de volgende maanden bekend maakte. Indien alles verloopt zoals gepland zal de Belgische ruimtevaarder op 25 mei 2009 gelanceerd worden vanop de Baikonur lanceerbasis richting ISS ruimtestation waar hij zes maanden zal leven en werken. Net als in 2002 zal De Winne in mei 2009 opnieuw in de ruimte gebracht worden door een Soyuz raket die zal gelanceerd worden vanop hetzelfde lanceerplatform in Kazakstan waar meer dan 50 jaar eerder Joeri Gagarin vertrok om 's werelds eerste ruimtevaarder te worden. Tijdens zijn laatste weken aan boord van het ISS zal het ruimtestation voor het eerst bemand worden door zes permanente ruimtevaarders en zal De Winne de eerste Europese gezagvoerder zijn van deze ruimtemeccano. Wanneer Frank De Winne na de feestdagen zal beginnen aan zijn laatste opleidingen zal hij gedurende een jaar niet meer in België te zien zijn.

België verhoogt zijn ruimtevaartbudget

woensdag, 17 december 2008 17:57

BelgiëOp 25 en 26 november 2008 vond in het Nederlandse Den Haag de driejaarlijkse ESA ministerraad plaats. Voor Federaal minister van wetenschapsbeleid Sabine Laruelle was dit haar eerste ESA ministerraad en deze is erg opgetogen over het resultaat ervan. België staat vandaag de dag op de tweede plaats in de lijst van inspanningen die per inwoner geleverd worden voor ruimteonderzoek en staat op de vijfde plaats wanneer het gaat over deelnames aan operationele ruimteprogramma’s. Net voor deze belangrijke ministerraad had de minister nog een kredietnota van 103 miljoen euro, die België verschuldigd was aan het Europese ruimtevaartagentschap ESA, in orde gebracht. Minister Laruelle besloot de volgende vijf jaar 929 miljoen euro te investeren in de werking en de verschillende programma’s van de ESA waarvan 471 miljoen euro gaat naar eerder aangegane verbintenissen. Voor nieuwe programma’s wordt 458 miljoen euro uitgetrokken en dit nieuwe Belgische ruimtevaartbudget betekent een verhoging van 20%. Er wordt ook nog eens 67,7 miljoen euro uitgetrokken voor activiteiten buiten de ESA en in de periode 2009 tot en met 2013 zal het jaarlijks ruimtevaartbudget enkel maar toenemen.

TV Eén gaat gouden plaat in de ruimte brengen

woensdag, 03 december 2008 11:40

éénIn 1977 lanceerde het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA twee Voyager ruimtesondes die zich momenteel aan de grens van ons zonnestelsel bevinden. Deze twee onbemande ruimtetuigen hadden elk een gouden plaat aan boord waarop een voorstelling stond van de mens en de planeet waarop deze leeft. Daarnaast bevatte beide platen ook foto’s, geluiden, muziekfragmenten en begroetingen in 55 verschillende talen (waaronder in het Nederlands “Hartelijke groeten aan iedereen”). Indien buitenaardse wezens deze plaat zouden vinden zou men op deze manier een beeld krijgen over het leven op Aarde. Anno 2009 is de informatie op deze gouden platen sterk achterhaald en daarom start televisiezender Eén vanaf 21 december met een soortgelijk project. In het nieuwe televisieprogramma “Hartelijke groeten aan iedereen” zal Sofie Van Mol met de Eén kijkers een nieuwe gouden plaat samenstellen die men uiteindelijk zal proberen lanceren met een raket. Tom Waes zal tijdens dit programma de wereld rondtrekken op zoek naar een middel om de nieuwe gouden plaat in de ruimte te krijgen. Op zondag 21 december zal Sofie Van Mol een oproep lanceren in heel Vlaanderen om massaal foto’s, teksten, filmpjes en muziek op te sturen die later op de gouden plaat kunnen gezet worden.

Belgisch meisje ontwerp T-shirt voor Frank De Winne

woensdag, 26 november 2008 00:14

Frank De WinneDe Belgische ruimtevaarder Frank De Winne zal volgend jaar tijdens zijn verblijf in de ruimte een T-shirt dragen die ontworpen werd door een Belgisch meisje uit Den Haan. Nadat het Europese ruimtevaartagentschap ESA in september 2008 een wedstrijd organiseerde waarin kinderen tussen 6 en 12 jaar een T-shirt mochten ontwerpen voor Frank De Winne kreeg de ESA in enkele weken tijd meer dan 2.000 inzendingen binnen. Uit deze vele ontwerpen koos de ESA drie winnaars. Naast de achtjarige Iman Bouwens uit Den Haan zal De Winne ook T-shirts dragen die ontwerpen werden door Bruno Tedim Guerra uit Portugal en Alexandra Angelotti uit Italië. De drie winnaars zullen in 2009 samen met hun klasgenootjes radiocontact hebben met Frank De Winne die zich op dat moment voor zes maanden in het ISS ruimtestation zal bevinden. Op deze manier probeert de ESA ruimtevaart en wetenschap te promoten bij de jeugd en de creativitait van jongeren te benutten bij bemande ruimtemissies.

Klik op "Lees meer" voor het ontwerp van Iman Bouwens!

Frank De Winne wordt eerste Europese gezagvoerder van het ISS

vrijdag, 21 november 2008 18:26
Frank De WinneDe Belgische ruimtevaarder Frank De Winne, die in 2009 gedurende zes maanden zal leven en werken aan boord van het ISS ruimtestation, wordt de eerste Europese gezagvoerder van het ISS. Belgische bronnen hebben dit nieuws vandaag bekend gemaakt. De Winne zal de laatste twee maanden van zijn verblijf aan boord van het ruimtestation de functie hebben van gezagvoerder en zijn tweede ruimteavontuur zal begin in mei 2009 van start gaan. Deze aanstelling is heel opmerkelijk aangezien dit de eerste niet Amerikaans/Russische gezagvoerder zal zijn aan boord van het ISS. Tijdens zijn verblijf aan boord van het ruimtestation zal Frank De Winne leven en werken met vijf andere ruimtevaarders waarvan één Canadees, twee Amerikanen en twee Russen. Voor deze ISS Expedition 19 missie zal de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers reserveastronaut zijn voor Frank De Winne. Net als bij zijn eerste ruimtereis zal De Winne met een Soyuz TMA capsule gelanceerd worden vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan waarna hij de volgende maanden vooral zal werken in het Europese Columbus ruimtelabo.

Frank De Winne op de cover van ESA Bulletin

zaterdag, 08 november 2008 16:55

BulletinDe november editie van het ESA magazine Bulletin (No. 136) staat voor een deel in het teken van de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne. In mei 2009 zal Frank De Winne voor een tweede maal de ruimte in gaan waarna hij gedurende zes maanden lang zal werken en leven in het ISS ruimtestation. In deze editie van ESA Bulletin wordt verder ook aandacht geschonken aan het succes van de Ulysses ruimtesonde, het Europese Columbus ruimtelabo en de missie van de eerste Europese Automated Transfer Vehicle. ESA Bulletin verschijnt vier maal per jaar en wordt uitgegeven door het Europese ruimtevaartagentschap ESA met het doel het grote puibliek op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen binnen de Europese bemande en onbemande ruimtevaart.

 

 

Klik hier voor meer info over ESA Bulletin!

Vraag het aan Frank De Winne!

zaterdag, 25 oktober 2008 13:11

TechnopolisBen jij tussen 10 en 18 jaar oud en wil je graag een praatje maken met een echte astronaut? Kom dan op maandag 27 oktober naar Technopolis® en maak kans om persoonlijk een vraag te stellen aan Frank De Winne! In mei 2009 vertrekt onze landgenoot Frank De Winne voor een verblijf van zes maanden naar het internationaal ruimtestation ISS. De Winne, die deel zal uitmaken van Expeditie 19, zal gelanceerd worden aan boord van een Russische Soyuzcapsule. Hij zal nog maar de tweede ESA-astronaut zijn die gedurende zes maanden deel uitmaakt van een ISS-expeditie. Maandag 27 oktober, tussen 17u30 en 20u, maakt Technopolis® radiocontact met Frank De Winne tijdens zijn training in Houston, USA. Hij geeft antwoord op vragen zoals hoe bereid je je voor op je ruimtereis? Hoe is het leven aan boord van ISS? Deed je ooit al een ruimtewandeling?

Foto's training Frank De Winne

woensdag, 15 oktober 2008 09:23

Frank De WinneaDe Belgische ruimtevaarder Frank De Winne is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor zijn volgende ruimtemissie. Op de website van het Europese ruimtevaartagentschap ESA werden verschillende foto's geplaatst over de training die Frank De Winne de afgelopen weken volgde in het European Astronaut Centre (EAC) in Keulen. Indien alles verloopt zoals gepland zal Frank De Winne vanaf mei 2009 tot november 2009 werken en leven in het ISS ruimtestation. Dit zal de tweede maal zijn dat de Belgische ruimtevaarder een bezoek zal brengen aan het ISS. Tijdens zijn tweede ruimteavontuur zal hij deel uitmaken van de ISS Expedition 19 bemanning die vanaf juli 2009 voor het eerst zal bestaan uit zes crewleden. Tijdens zijn training in het EAC werd Frank De Winne bijgestaan door de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers die reserveastronaut is voor de Belgische ruimtevaarder.

 

Klik op "Lees meer" voor de foto's!

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

Sociale netwerken

PROBA 2 beelden

Waar is het ISS?

Het ISS op dit ogenblik

Belgische ruimtemissies