Frank De WinneDe Belgische ruimtevaarder Frank De Winne zal volgend jaar tijdens zijn verblijf in de ruimte een T-shirt dragen die ontworpen werd door een Belgisch meisje uit Den Haan. Nadat het Europese ruimtevaartagentschap ESA in september 2008 een wedstrijd organiseerde waarin kinderen tussen 6 en 12 jaar een T-shirt mochten ontwerpen voor Frank De Winne kreeg de ESA in enkele weken tijd meer dan 2.000 inzendingen binnen. Uit deze vele ontwerpen koos de ESA drie winnaars. Naast de achtjarige Iman Bouwens uit Den Haan zal De Winne ook T-shirts dragen die ontwerpen werden door Bruno Tedim Guerra uit Portugal en Alexandra Angelotti uit Italië. De drie winnaars zullen in 2009 samen met hun klasgenootjes radiocontact hebben met Frank De Winne die zich op dat moment voor zes maanden in het ISS ruimtestation zal bevinden. Op deze manier probeert de ESA ruimtevaart en wetenschap te promoten bij de jeugd en de creativitait van jongeren te benutten bij bemande ruimtemissies.

Klik op "Lees meer" voor het ontwerp van Iman Bouwens!

Frank De WinneDe Belgische ruimtevaarder Frank De Winne, die in 2009 gedurende zes maanden zal leven en werken aan boord van het ISS ruimtestation, wordt de eerste Europese gezagvoerder van het ISS. Belgische bronnen hebben dit nieuws vandaag bekend gemaakt. De Winne zal de laatste twee maanden van zijn verblijf aan boord van het ruimtestation de functie hebben van gezagvoerder en zijn tweede ruimteavontuur zal begin in mei 2009 van start gaan. Deze aanstelling is heel opmerkelijk aangezien dit de eerste niet Amerikaans/Russische gezagvoerder zal zijn aan boord van het ISS. Tijdens zijn verblijf aan boord van het ruimtestation zal Frank De Winne leven en werken met vijf andere ruimtevaarders waarvan één Canadees, twee Amerikanen en twee Russen. Voor deze ISS Expedition 19 missie zal de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers reserveastronaut zijn voor Frank De Winne. Net als bij zijn eerste ruimtereis zal De Winne met een Soyuz TMA capsule gelanceerd worden vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan waarna hij de volgende maanden vooral zal werken in het Europese Columbus ruimtelabo.
zaterdag, 08 november 2008 16:55

Frank De Winne op de cover van ESA Bulletin

BulletinDe november editie van het ESA magazine Bulletin (No. 136) staat voor een deel in het teken van de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne. In mei 2009 zal Frank De Winne voor een tweede maal de ruimte in gaan waarna hij gedurende zes maanden lang zal werken en leven in het ISS ruimtestation. In deze editie van ESA Bulletin wordt verder ook aandacht geschonken aan het succes van de Ulysses ruimtesonde, het Europese Columbus ruimtelabo en de missie van de eerste Europese Automated Transfer Vehicle. ESA Bulletin verschijnt vier maal per jaar en wordt uitgegeven door het Europese ruimtevaartagentschap ESA met het doel het grote puibliek op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen binnen de Europese bemande en onbemande ruimtevaart.

 

 

Klik hier voor meer info over ESA Bulletin!

zaterdag, 25 oktober 2008 13:11

Vraag het aan Frank De Winne!

TechnopolisBen jij tussen 10 en 18 jaar oud en wil je graag een praatje maken met een echte astronaut? Kom dan op maandag 27 oktober naar Technopolis® en maak kans om persoonlijk een vraag te stellen aan Frank De Winne! In mei 2009 vertrekt onze landgenoot Frank De Winne voor een verblijf van zes maanden naar het internationaal ruimtestation ISS. De Winne, die deel zal uitmaken van Expeditie 19, zal gelanceerd worden aan boord van een Russische Soyuzcapsule. Hij zal nog maar de tweede ESA-astronaut zijn die gedurende zes maanden deel uitmaakt van een ISS-expeditie. Maandag 27 oktober, tussen 17u30 en 20u, maakt Technopolis® radiocontact met Frank De Winne tijdens zijn training in Houston, USA. Hij geeft antwoord op vragen zoals hoe bereid je je voor op je ruimtereis? Hoe is het leven aan boord van ISS? Deed je ooit al een ruimtewandeling?

woensdag, 15 oktober 2008 09:23

Foto's training Frank De Winne

Frank De WinneaDe Belgische ruimtevaarder Frank De Winne is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor zijn volgende ruimtemissie. Op de website van het Europese ruimtevaartagentschap ESA werden verschillende foto's geplaatst over de training die Frank De Winne de afgelopen weken volgde in het European Astronaut Centre (EAC) in Keulen. Indien alles verloopt zoals gepland zal Frank De Winne vanaf mei 2009 tot november 2009 werken en leven in het ISS ruimtestation. Dit zal de tweede maal zijn dat de Belgische ruimtevaarder een bezoek zal brengen aan het ISS. Tijdens zijn tweede ruimteavontuur zal hij deel uitmaken van de ISS Expedition 19 bemanning die vanaf juli 2009 voor het eerst zal bestaan uit zes crewleden. Tijdens zijn training in het EAC werd Frank De Winne bijgestaan door de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers die reserveastronaut is voor de Belgische ruimtevaarder.

 

Klik op "Lees meer" voor de foto's!

donderdag, 09 oktober 2008 09:07

België en MetOp

MetOp is een reeks van drie Europese meteorologische satellieten die deel uitmaken van een polair satellietsysteem voor operationele meteorologie en klimaatsobservatie. De eerste MetOp satelliet werd op 19 oktober 2006 in de ruimte gebracht van op de Baikonur lanceerbasis in Kazakstan. De drie eerste MetOp kunstmanen zullen uitgerust worden met zowel bestaande als nieuwe Europese instrumenten die ondermeer de temperatuur, vochtigheid, windsnelheden of de hoeveelheid ozon in de atmosfeer van de aarde nauwkeurig moeten onderzoeken.

woensdag, 08 oktober 2008 11:46

OUFTI-1

OUFTI staat voor 'Orbital Utility For Telecommunication Innovation' en is de naam van een Belgische nanosatelliet ontwikkeld en gebouwd door studenten aan de universiteit van Luik. Nanosatellieten zijn kleine kunstmanen die een gewicht hebben tussen de 1 en de 10 kilogram en vooral voor technologische innovatieve doeleinden gebruikt worden. Net als vele andere nanosatellieten werd het ontwerp van OUFTI-1 gebasseerd op dat van het CubeSat concept dat bestaat uit een structuur van 10x10x10 centimeter groot met een maximum gewicht van 1 kilogram.

vrijdag, 03 oktober 2008 00:11

Space Days zet microsatellieten in de kijker

Space DaysOp maandag 6 en dinsdag 7 oktober vinden in Wallonië voor de tweede maal de Space Days plaats. Deze worden georganiseerd door Wallonie Espace die de ruimtevaartbedrijven en andere ruimtevaart gerichte organisaties in Wallonië verenigt. Net als in 2006 jaar zullen deze Space Days plaats vinden in het Prinsbisdommelijk Paleis van Luik waar men vooral de Waalse ruimtevaartactiviteiten en know-how zal in de kijker zetten. Aangezien België een steeds grotere rol krijgt in het ontwikkelen van kleine satellieten, zoals de Proba kunstmanen, is het thema op Space Days dit jaar "Microsatellieten". In 2009 zal de 10 centimeter grote Oufti nanosatelliet gelanceerd worden door de nieuwe Europese Vega raket. Deze kleine kunstmaan werd ontwikkeld door studenten van de universiteit van Luik en moet verschillende technologische nieuwigheden testen. Door dergelijke projecten en realisaties in de kijker te zetten tijdens de Space Days wil de Waalse ruimtevaartsector meer internationale bekendheid verwerven. Op dit evenement zullen dan ook verschillende meetings en een seminarie plaats vinden en wil men dankzij een tentoonstelling het publiek nauwer betrekken bij ruimtevaart. In Wallonië werken ongeveer 1.300 voor de ruimtevaartsector die een jaarlijkse omzet heeft van 130 miljoen euro.

Voor meer info en inlichtingen: http://www.space-days.com

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen

Sociale netwerken

PROBA 2 beelden

Waar is het ISS?

Het ISS op dit ogenblik

Belgische ruimtemissies