STS-45

maandag, 09 maart 2009 20:52

Tijdens de Amerikaanse STS-45 Space Shuttle missie werd Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte. Reeds in 1986 werd Dirk Frimout al door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA geselecteerd als ladingspecialist voor de STS-45 ruimtemissie. Deze ruimtemissie ging op 24 maart 1992 van start en duurde 8 dagen, 22 uur en 9 minuten. Aan boord van het ruimteveer Atlantis bevonden zich zeven astronauten.

Nieuwe Belgische PROBA V satelliet krijgt groen licht

zondag, 08 maart 2009 19:42

Begin 2009 ondertekende het Belgische ruimtevaartbedrijf Verhaert Space een contract met het Europese ruimtevaartagentschap ESA voor de ontwikkeling van een nieuwe microsatelliet in de PROBA familie. Met dit contract wordt de eerste fase van het project gestart. De nieuwe PROBA V kunstmaan zal proberen de technologische grenzen van aardobservatie te verleggen aangezien het ruimtetuig amper 160 kilogram zwaar zal zijn en zal beschikken over een camera van 25 kilogram.

STEREO

donderdag, 05 maart 2009 04:36

Op 25 oktober 2006 werden van op de Amerikaanse lanceerbasis Vandenberg in Californië twee STEREO satellieten door middel van een Delta 2 raket in de ruimte gebracht. STEREO staat voor 'Solar TErrestrial RElations Observatory'. Dit project bestaat uit twee kunstmanen die elk 16 instrumenten aan boord hebben die voor het eerst driedimensionale beelden moeten maken van onze Zon.

Frank De Winne volgt oplelding in Japan

vrijdag, 13 februari 2009 15:12

Frank De WinneWanneer Frank De Winne vanaf eind mei terugkeert naar het internationaal ruimtestation ISS zal hij niet enkel werken in het Europese Columbus ruimtelabo. Zo zal De Winne ook tal van taken moeten uitvoeren aan boord van het Japanse Kibo ruimtelabo dat in juni 2008 bevestigd werd aan het ISS. Onlangs volgden zowel Frank De Winne, alsook zijn Nederlandse collega André Kuipers, een opleiding in het Tsukuba Space Center in Japan om te leren werken met de Japanese Experiment Module (Kibo ruimtelabo) en de H-II Transfer Vehicle (HTV). Aangezien De Winne gedurende de laatste weken van zijn missie gezagvoerder zal zijn van het ruimtestation moet hij dan ook alle systemen en onderdelen van het ISS kennen. Het Tsukuba Space Center is één van de belangrijkste ruimtevaartcentra van het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA aangezien Japan in dit centrum ondermeer zijn ruimtevaarders opleidt.

Odissea-prijs 2008

zaterdag, 07 februari 2009 11:02

Odissea-prijs 2008Op 14 januari 2009 werd in de senaat de Odissea-prijs 2008 uitgerijkt door Senaatsvoorzitter Armand De Decker en eerste Belg in de ruimte Dirk Frimout. Dit was de vierde maal dat deze prijs werd uitgereikt en dit maal ging de eer naar Jonathan Pisane uit Dinant. Pisane studeerde af als Master  in Electrical Engineering aan de faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Luikse universiteit. Het eindwerk van Pisane ging over het D-STAR communicatieprotocol voor de Belgische microsatelliet OUFTI-1 die wnormaal eind dit jaar gelanceerd wordt. Deze kleine experimentele communicatiesatelliet zal zich dan in het vrachtruim bevinden van de nieuwe Europese Vega raket. De Odissea-prijs gaat jaarlijks naar een student van een universiteit of hogeschool wiens eindwerk in het teken staat van ruimtevaart. Op deze manier wil de overheid jongeren meer motiveren om een technologische of wetenschappelijke rinchting te studeren. Met de prijs is 8.000 euro gemoeid waardoor de winnaar ondermeer een stage volbrengen in een bedrijf of Europese organisatie uit de ruimtevaartsector. Vanaf 2009 wordt het toegekende bedrag opgetrokken tot 10.000 euro.

Nieuwe ruimtemissie Frank De Winne krijgt een naam

donderdag, 05 februari 2009 12:12

ISS Expedition 20Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft de naam bekend gemaakt van de langdurige ruimtemissie van Frank De Winne. Deze missie krijgt de naam OasISS en werd gekozen uit ongeveer 520 voorstellen. De winnende naam werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent. In deze naam ziet men zowel een verwijzing naar de verkenning van de woestijnen door veroveraars als ook een verwijzing naar het ISS ruimtestation. Daarnaast verwijst OasISS ook naar water in een oase waarvan we hopen dat er op Aarde genoeg is voor iedereen. Deze naam gaat ook mooi samen met de rol die Frank De Winne heeft als “goodwill ambassador” voor UNICEF België aangezien de UNICEF 2009 WASH campagne in het teken staat van water, volksgezondheid en hygiëne. Tijdens zijn langdurig verblijf aan boord van het ISS zal Frank De Winne ondermeer tal van wetenschappelijke experimenten uitvoeren die ontwikkeld werden door onderzoekers uit verschillende Europese landen. Indien alles verder verloopt zoals gepland zal De Winne eind mei gelanceerd worden aan boord van de Soyuz TMA-15 ruimtecapsule. De laatste weken van zijn verblijf aan boord van het ISS zal Frank De Winne de eerste Europese gezagvoerder zijn van het internationaal ruimtestation.

Belg Vladimir Pletser maakte al meer dan 5000 paraboolvluchten

maandag, 02 februari 2009 14:02

De Belg Vladmir Pletser mag dan al geen echte ruimtevaarder zijn toch verbleef de man in zijn hele leven al meer dan 27 uur in een gewichtloze omgeving. Pletser maakte in totaal al meer dan 5 000 paraboolvluchten waardoor hij dan ook een echte paraboolveteraan mag genoemd worden. Tijdens dergelijke vluchten verblijft alles wat zich in, een hiervoor aangepast vliegtuig bevindt, gedurende korte tijd in gewichtloosheid. Om gewichtloosheid op te wekken vliegt een zogenaamd 'Zero-G' vliegtuig een van tevoren berekend traject. Hierbij wordt het vliegtuig in vrije val gebracht en de baan die het hierbij beschrijft heeft de vorm van een kogelbaan of parabool. Deze paraboolvluchten zijn een goedkoop alternatief om allerlei technische, medische en wetenschappelijke experimenten uit te voeren. Daarnaast worden paraboolvluchten ook gebruikt om toekomstige ruimtevaarders op te leiden of voor educatieve projecten.

Cassini-Huygens

maandag, 02 februari 2009 08:55

Wellicht behoort de Amerikaanse/Europese Cassini-Huygens ruimtemissie tot één van de grootste successen uit de onbemande ruimtevaart. Op 15 oktober 1997 werd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis de Cassini hoofdsonde samen met de kleinere Huygens lander gelanceerd door middel van een Amerikaanse Titan IV raket. Na een complexe en lange reis arriveerden de twee tuigen op 1 juli 2004 bij de planeet Saturnus waarna het wetenschappelijke onderzoek begon van deze prachtige planeet met zijn manen.

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

Sociale netwerken

PROBA 2 beelden

Waar is het ISS?

Het ISS op dit ogenblik

Belgische ruimtemissies