Vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen

donderdag, 30 april 2009 08:34

Vlaamse Ruimtevaartdagen 2009Van vrijdag 8 mei 2009 tot en met zondag 10 mei 2009 gaat de vijfde editie door van de "Vlaamse Ruimtevaartdagen". Dit evenement zal plaatsvinden in de Brabanthal in Leuven en is een initiatief van de Vlaamse Ruimtevaartindustrie (VRI) met ondersteuning van zowel de Vlaamse alsook de Federale overheid. Tijdens deze vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen kan je kennismaken met tal van bedrijven, instellingen en organisaties die iets te maken hebben met de fascinerende ruimtevaartsector. Daarnaast kan je ook deelnemen aan verschillende workshops, kan je er interessante lezingen bijwonen en kom je er alles te weten over ondermeer de nieuwe Belgische satelliet PROBA V. Deze editie van de Vlaamse Ruimtevaartdagen staat niet enkel in het teken van de nieuwe ruimtemissie van Frank De Winne maar besteed ook aandacht aan het "Jaar van de Sterrenkunde 2009". Jongeren kunnen op deze beurs hun eigen raket bouwen en dankzij een planetarium kan iedereen de prachtige sterrenhemel bewonderen. Op vrijdag 8 mei worden de scholen uitgenodigd op dit evenement en deze beurs is voor iedereen gratis. Belgium in Space zal samen met Spacepage eveneens aanwezig zijn op de vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen.

 

ESA maakt logo bekend voor OasISS missie

vrijdag, 24 april 2009 11:36

OasISSOp 23 april 2009 maakte het Europese ruimtevaartagentschap ESA het logo bekend voor de langdurige OasISS ruimtemissie van Frank De Winne. De Belgische ruimtevaarder zal vanaf 27 mei 2009 gedurende zes maanden in de ruimte verblijven en zal tijdens zijn verblijf aan boord van het internationaal ruimtestation ISS de eerste Europese gezagvoerder worden. OasISS is de tweede Europese langdurige ISS missie. Tijdens het verblijf van De Winne aan boord van het ruimtestation zal de permanente bemanning voor het eerst bestaan uit zes ruimtevaarders en zal voor het eerst een Japanse H-II Transfer Vehicle gekoppeld worden aan het ISS. De naam 'OasISS' werd gekozen uit meer dan 520 voorstellen en werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent. In het OasISS logo is blauw de hoofdkleur aangezien deze staat voor water. Frank De Winne is naast ruimtevaarder ook 'goodwill ambassador' voor UNICEF België. De UNICEF 2009 WASH campagne staat in het teken van water, volksgezondheid en hygiëne. De Aarde is in het logo te zien als een druppel water met daarin een boom die symbool staat voor het leven dat voorkomt uit water. In de boom is de mens te zien die de symbolische link voorstelt tussen het water en het ruimtestation. De Soyuz raket in het logo is dezelfde raket die Frank De Winne naar het ISS brengt. De ster in het logo staat dan weer symbool voor de exploratie van het heelal door de mens.

SOLSPEC

maandag, 20 april 2009 04:31

SOLSPEC staat voor 'SOLar SPECtrum' en is een spectrograaf die ontwikkeld werd door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) samen met het Service d'Aéronomie van het Franse CNRS en de zonnestralen van het ultraviolet tot in het infrarood meet. In 1983 ging dit wetenschappelijk instrument tijdens de eerste Spacelab missie al een eerste keer de ruimte in aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Columbia en leverde dit met een zeer grote nauwkeurigheid het volledige zonnespectra tussen 200 nanometer (UV) en 1,5 micrometer (infrarood).

België en SPOT

maandag, 30 maart 2009 02:30

Twee jaar nadat de eerste Meteosat satelliet de ruimte in gebracht werd besloot België deel te nemen aan een nieuw aardobservatieprogramma. SPOT staat voor 'Satellite Pour l’Observation de la Terre' en is een netwerk van aardobservatiekunstmanen waarvan de eerste in 1986 gelanceerd werd. Het Franse Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) begon vanaf 1979, in samenwerking met de Belgische Diensten voor Programmatie van het Wetenschapsbeleid en Zweden, met de ontwikkeling van de eerste SPOT satelliet.

GOCE

dinsdag, 24 maart 2009 03:22

Nadat de lancering op maandag 16 maart 2009 op het laatste moment werd afgeblazen wegens technische problemen met de lanceerinfrastructuur, werd de Europese GOCE aardobservatiesatelliet op dinsdag 17 maart 2009 probleemloos in de ruimte gebracht. Omstreeks 15h21 Belgische tijd vertrok vanop de Russische lanceerbasis Plesetsk een Rockot-KM draagraket met in zijn vrachtruim de 1 ton zware Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE).

Belgisch experiment vertrekt naar het ISS

maandag, 16 maart 2009 10:49
Space ShuttleMaandag 16 maart 2009 vertrok vanop het Kennedy Space Center in Florida het ruimteveer Discovery richting internationaal ruimtestation ISS. Na verschillende malen te zijn uitgesteld omwille van technische problemen werden de krachtige raketmotoren van de Space Shuttle om 00u43 Belgische tijd tot ontbranding gebracht. Acht minuten later bevond het ruimteveer zich met zijn zeven bemanningsleden in een vaste baan om de Aarde. Tijdens deze STS-119 missie zal de bemanning het laatste set zonnepanelen vasthechten aan het ruimtestation zodat het ISS in de toekomst eindelijk kan gebruik maken van de voorziene maximale stroomvoorziening van 120 kWatt. De installatie zal geburen tijdens drie ruimtewandelingen die gepland zijn op de 5de, 7de en 9de dag van de vlucht. Naast het vasthechten en installeren van het 14 ton zware P6 gebinte zal de bemanning van de Discovery ook de Protein Crystallisation Diagnostic Facility (PCDF) installeren in het Europese Columbus ruimtelabo. De PCDF is een Belgisch experiment naar de kristallaisatie van eiwitten in micrograviteit. Het experiment zal drie maanden aan boord van het ISS blijven waarna het zal terugkeren naar de Aarde met het ruimteveer Endeavour. Met de PCDF kunnen wetenschappers de fysische fenomenen in individuele reactoren, die zich in microzwaartekracht bevinden, nauwkeurig meten. Op dinsdag 17 maart zal het ruimteveer Discovery zich koppelen aan het ISS.

Belgisch vorstenpaar bezoekt het European Astronaut Centre

vrijdag, 13 maart 2009 17:09
Koning Albert II en Koningin PaolaOp 19 maart 2009 brengt Koning Albert II samen met Koningin Paola een bezoek aan het European Astronaut Centre (EAC) in Keulen, Duitsland. Tijdens hun bezoek aan dit ESA centrum zal de vorst de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne ontmoeten die in mei vertrekt naar het internationaal ruimtestation ISS voor een langdurige ruimtemissie. Daarnaast zal het vorstenpaar kunnen kennismaken met de crewleden van Frank De Winne en zullen ze een uitgebreide rondleiding krijgen doorheen het EAC. Koning Albert II en Koningin Paola zullen in Keulen vergezeld worden door federaal minister van wetenschapsbeleid Sabine Laruelle en federaal minister van defensie Pieter De Crem. De Belgische delegatie zal opgewacht worden door ESA General Director Jean-Jacques Dordain en ESA Director of Human Spaceflight Simonetta Di Pippo. Het European Astronaut Centre in Keulen is de thuisbasis van het Europese astronautenkorps. In dit complex worden de ESA ruimtevaarders opgeleidt voor hun volgende ruimtemissies naar het ISS en wordt de samenwerking gecoördineerd met andere ruimtevaartnaties.

Soyuz TMA-1

maandag, 09 maart 2009 23:49

De tweede Belgische ruimtevaarder, Frank De Winne, ging op 30 oktober 2002 voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens deze Soyuz TMA-1 ruimtemissie werd voor het eerst een vernieuwde Soyuz ruimtecapsule gelanceerd. Frank De Winne werd in oktober 1998 geselecteerd door het Europese ruimtevaartagentschap ESA als kandidaat astronaut en begon in 2001 aan zijn opleiding in het Yuri Gagarin Cosmonauts Training Center nabij Moskou.

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

Sociale netwerken

PROBA 2 beelden

Waar is het ISS?

Het ISS op dit ogenblik

Belgische ruimtemissies