België heeft van de International Astronomical Union (IAU) een echte exoplaneet gekregen. De International Astronomical Union (IAU) is de grootste internationale organisatie voor astronomen en bestaat precies 100 jaar. Speciaal voor deze verjaardag kent deze organisatie aan elk land in de wereld een exoplaneet toe om op deze manier mensen aan het denken te zetten over onze plek in het universum. De 'Belgische' exoplaneet draait om een gasreus en bevindt zich in het sterrenbeeld Auriga.
ESA organiseert het Living Planet Symposium, ‘s werelds grootste conferentie over aardobservatie, zodat iedereen van wetenschappers kan leren over recente milieu-ontdekkingen en de nieuwste feiten over klimaatverandering. Mis deze kans niet! Het event zal plaatsvinden tussen 13 en 17 mei in het Milan Convention Centre in Italië. Het symposium biedt een unieke kans om direct te praten met enkele van de voornaamste wetenschappers op het gebied van Aardwetenschappen en te leren hoe state-of-the-art satellieten en nieuwe meettechnieken vanuit de ruimte poolshoogte nemen van onze planeet.
Op woensdag 10 april 2019 het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature twee artikels met de eerste resultaten van het Belgisch instrument NOMAD aan boord van de ExoMars Trace Gas Orbiter, TGO. Nieuwe aanwijzingen van de impact van de recente planeetomvattende stofstorm op water in de atmosfeer, waaronder de eerste verticale metingen van halfzwaar water op Mars, en een verrassend gebrek aan methaan, behoren tot de wetenschappelijke hoogtepunten van TGO’s eerste jaar rond Mars. Hoofdonderzoeker van het NOMAD-instrument, Ann Carine Vandaele van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is opgetogen met de resultaten.
“New Space” is de zoektocht naar innovatie en geïntegreerde applicaties, nieuwe bedrijfsmodellen en wereldwijde uitdagingen: na de inhuldiging van Galaxia, ESA’s nieuwe training en kennisfaciliteit in België, zal ESA’s Educatieprogramma nog meer mogelijkheden hebben om deze kwesties aan te pakken. Galaxia, een onderdeel van ESA’s European Space Security and Education Centre (ESEC), is gespecialiseerd in innovatieve opleidings- en kennisprogramma’s voor leraren en universitaire studenten afkomstig uit ESA-lidstaten en biedt theoriecursussen en praktische opleidingen aan.
Op meer dan 30 plaatsen in Vlaanderen kan je op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2019 door kleine en grote telescopen naar de hemel turen. Tijdens de jaarlijkse sterrenkijkdagen van de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS) is iedereen welkom om naar de maan, de planeet Jupiter en de sterren te kijken. Volkssterrenwachten en lokale verenigingen staan klaar om je te gidsen langs de wonderen van de nachtelijke sterrenhemel. Ook in jouw buurt kan je gaan sterrenkijken. Via dit artikel kom je alles te weten over wat je zoal kan waarnemen tijdens de Sterrenkijkdagen en waar zich kijkposten bevinden.
Op welke manier is onze Melkweg ontstaan? Waarom groeit een zwart gat? Wat is de oorsprong van ons zonnestelsel? Bestaan er andere werelden waar leven mogelijk is? Dit zijn enkele vragen waarvoor onze huidige wetenschapsmissies zijn ontworpen. Wat vind jij eigenlijk de belangrijkste vraagstukken waar toekomstige missies aandacht aan moeten besteden? Dit is jouw kans om het ons te vertellen. Günther Hasinger, ESA's Directeur voor Wetenschap, nodigt burgers uit om hun mening te delen over de vraagstukken waarop Voyage 2050, ESA’s ruimtewetenschapsprogramma in 2035-2050, antwoord moet geven. De publieke consultatie begint vandaag en zal tot eind juni duren. Dit is de eerste keer dat burgers worden betrokken bij een dergelijke consultatie.
In dit artikel in de reeks 'Belgen in de sterrenkunde' gaat het ditmaal over één van de grootste Belgische sterrenkundigen die een groot deel van zijn leven leefde en werkte in de Verenigde Staten. Zo was de in Gent geboren George Van Biesbroeck vele jaren lang nauw verbonden aan de Yerkes Observatory en McDonald Observatory waar hij verschillende planetoïden, kometen en dubbelsterren ontdekte en bestudeerde.
Op 26 november 2018 komt NASA's InSight-missie aan de oppervlakte van Mars voor een tweejarige missie. De missie InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) is de eerste missie gewijd aan het bestuderen van de diepe binnenste van Mars. Geen rover deze keer: een platform volstaat, met geïntegreerde robotarm die na de landing twee instrumenten op het oppervlak zal plaatsen. Een team van wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) is nauw betrokken bij dit project.