maandag, 29 juni 2009 03:22

BiS interview: Steven Cuylle (Thermal Engineer Verhaert Space)

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(7 stemmen)

InterviewRuimtevaart is en blijft enorm fascinerend. De laatste descennia is België een niet onbelangrijke rol gaan spelen in de Europese ruimtevaart en blijven de jaarlijkse omzetcijfers van de Belgische ruimtevaartindustrie stijgen. In Vlaanderen en Wallonië bestaat sedert vele jaren de mogelijkheid om een loopbaan uit te bouwen in de sterk groeiende ruimtevaartsector dat op zijn beurt jongeren stimuleert om te kiezen voor een technologische of wetenschappelijke studierichting. Belgium in Space sprak met verschillende mensen die zowel tewerkzaam zijn in de Belgische ruimtevaartindustrie alsook bij verschillende instituten en stelde hen tal van vragen in verband met hun functie, hun passie voor ruimtevaart en hun studies. In dit interview bracht Belgium in Space een bezoek aan Steven Cuylle die tewerkgesteld is bij Verhaert Space uit Kruibeke.

Naam: Steven Cuylle
Functie: Thermal Engineer
Bedrijf / instituut: Verhaert Space

(BiS) U bent tewerkzaam bij Verhaert Space, wat is uw functie en hoe zou u uw job omschrijven?

(SC) Mijn officiële titel is 'thermal engineer', dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor alles wat te maken heeft met warmtehuishouding in een project. Dat gaat van het conceptueel bedenken van oplossingen tot het berekenen van systemen en tenslotte de vluchtwaardigheid van de oplossing testen. De aard van dit werk is erg divers gezien de projecten bij Verhaert soms heel divers zijn. Een satelliet heeft een totaal verschillende thermische omgeving dan een experiment voor het ISS.

(BiS) Hoe zou u de ruimtevaartsector in België omschrijven?

(SC) België heeft een omvangrijke ruimtevaartsector omdat België een van de grote bijdragers is tot de ESA. Via het geo-return principe stroomt zo veel geld van de ESA naar de Belgische ruimtevaartsector. Wat heel specifiek is in België, en dat is iets dat redelijk in de Belgische mentaliteit verweven zit, dat is dat we fantastische dingen doen, maar geen mens die ervan af weet. Dit komt omdat België heel veel bedrijven heeft die in de ruimtevaart actief zijn, maar deze zijn actief op een 'laag' niveau. Deze bedrijven bouwen enkele componenten voor in een systeem. Weinig bedrijven bouwen het volledige systeem. Op dat vlak is Verhaert space een van de uitzonderingen.

(BiS) Dit jaar wordt de PROBA 2 satelliet gelanceerd, welke rol speelde u in de ontwikkeling van deze satelliet?

(SC) Mijn rol in het ontwikkelen van de Proba 2 satelliet is miniem. Ik werk op dit moment ongeveer 2 jaar bij Verhaert. Het ontwikkelen van Proba 2 is begonnen vlak na de lancering van Proba 1, in 2001. Het grote werk was dus al gebeurd toen ik bij Verhaert kwam werken. Mijn voorganger had het thermische werk op Proba 2 zo goed als afgerond.

(BiS) Welke studies hebt u gedaan?

(SC) Ik heb in mijn humaniora Wetenschappen-Wiskunde gestudeerd. Daarna ben ik aan de Technische universiteit Delft luchtvaarttechniek en ruimtevaarttechniek gaan studeren.

(BiS) Sinds wanneer en hoe bent u geboeid geraakt door ruimtevaart?


(SC) Ik heb altijd al een interesse voor wetenschap techniek gehad. Al van kleinsaf aan bouwde ik machines met mijn legoblokjes. Op mijn 14de ben ik bij JVS Quasar terecht gekomen waar mijn interesse voor wetenschappen en technologie, en sterrenkunde en ruimtevaart in het bijzonder enkel verder geprikkeld werd. Ik wist toen al dat ik daar meer mee wou doen. Ik wist al jaren op voorhand dat ik na mijn humaniora naar Delft wou gaan om daar mij te verdiepen in de ruimtevaart.

(BiS) Wat is voor u de belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van zowel de onbemande als bemande ruimtevaart?


(SC) De belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de ruimtevaart is het ontwikkelen van de Newtoniaanse dynamica. Deze theoriën staan beschreven in Newton's principia, en worden gebruikt in vele aspecten van de ruimtevaart. Het is de theoretische basis waar alles op gebouwd is. Ondanks dat men op voorhand al vuurpijlen kon afschieten was het onbekend wat de theorie hierachter was. De ideeën van Newton maakten het mogelijk om alles te kwantificeren en op een accurate manier te voorspellen wat er gebeurt. De gravitatiewet beschrijft hoe een satelliet zich gedraagt in de ruimte, terwijl de actie en reactiewet beschrijft hoe een raketmotor werkt. Hiervan kan rechtstreeks de wet van Tsiolkowski afgeleid worden en het dromen van ruimtevaart. Het is verrassend hoe je met enkele simpele formules het gedrag van een raket kunt voorspellen.

(BiS) Hoe ziet u bemande ruimtevaart evolueren?

(SC) Het is ondertussen al duidelijk dat er in de ruimtevaart een tendens is tot commercialisering. De technololgie is ondertussen al in zo'n gevorderd stadium dat er op semi-commerciële basis raketten ontwikkeld kunnen worden. De grote ruimtevaartorganisaties zullen echter nog voor vele jaren de plake zwaaien in ruimtevaartland. Daarnaast zien we ook dat meer en meer landen hun eigen ruimtevaart programma aan het opzetten zijn. Voor deze landen is dat een kwestie van nationale prestige. Op dit moment kunnen slechts 3 verschillende organisaties mensen in de ruimte brengen. Dit zal in de toekomst meer worden, met zowel Europa, Japan als India die hun eigen capsule willen bouwen. In het algemeen kunnen we stellen dat ruimtevaart toegankelijker zal worden en dat we vermoedelijk nog enkele creatieve oplossingen zullen zien voor de problemen van de ruimtevaart, omdat eenvoudigweg meer mensen met meer verschllende achtergrond aan ruimtevaart zullen doen.

(BiS) Vind u dat België meer moet investeren in ruimtevaart?

(SC) Daar ben ik het volledig mee eens. De directe ruimtevaart is een sector die op dit moment zo goed als volledig op overheidsgeld draait. Deze geeft werk aan enkele duizenden mensen in België. De ruimtevaart dient hier 2 verschillende doelen: In de eerste plaats is het een menselijk trekje om zijn omgeving te verkennen. Net zoals Columbus ooit naar het westen voer en daar (toevallig) Amerika ontdekte, is de mens nog altijd benieuwd om zijn naaste omgeving te verkennen en ontdekken. Daarnaast zijn er van de ruimtevaart ondertussen al vele spin-offs ontwikkeld die ons dagelijkse leven makkelijker maken. Onze maatschappij maakt gretig gebruik van materialen en producten die ontwikkeld zijn dankzij de ruimtevaart.

(BiS) Welke raad kan u aan jongeren geven die geboeid zijn in ruimtevaart?

(SC) Geboeid zijn door iets is een teken van nieuwsgierigheid om van iets meer te kennen, wat al een eerste goed punt is. Ik kan jongeren met die interesse enkel aanraden om te blijven dromen. Dromen helpt het verlangen om meer te doen met iets en misschien later professioneel iets met ruimtevaart te kunnen doen. Als je echt wil kun je dat ook, ondanks dat een minderheid van de mensen echt professioneel iets met ruimtevaart doen. Ruimtevaart is alomtegenwoordig in ons leven.

(BiS) Hoe hebt u Belgium in Space leren kennen?

(SC) Ik heb Belgium in Space leren kennen via Spacepage, een forum waar ik ondertussen al enkele jaren op actief ben. Ik kan de fascinatie van de mensen van Spacepage voor hun hobby enkel maar met veel respect bewonderen.

(BiS) Bedankt voor het interview Steven en veel succes!

Gelezen: 4543 keer Laatst aangepast op donderdag, 04 februari 2010 18:21
Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

Sociale netwerken

PROBA 2 beelden

Waar is het ISS?

Het ISS op dit ogenblik

Belgische ruimtemissies