Logo OUFTI-1 missie

OUFTI staat voor 'Orbital Utility For Telecommunication Innovation' en is de naam van een Belgische nanosatelliet ontwikkeld en gebouwd door studenten aan de universiteit van Luik. Nanosatellieten zijn kleine kunstmanen die een gewicht hebben tussen de 1 en de 10 kilogram en vooral voor technologische innovatieve doeleinden gebruikt worden. Net als vele andere nanosatellieten werd het ontwerp van OUFTI-1 gebasseerd op dat van het CubeSat concept dat bestaat uit een structuur van 10x10x10 centimeter groot met een maximum gewicht van 1 kilogram.

Indien alles verloopt zoals gepland zal deze eerste Belgische nanosatelliet in november 2009 in de ruimte gebracht worden tijdens de eerste vlucht van de gloednieuwe Europese Vega raket. Ondanks zijn kleine gestalte is OUFTI-1 een mooi voorbeeld van Belgische know-how, samenwerking en spitstechnologie die de reputatie van de universiteit van Luik op vlak van technologische ontwikkeling alleen maar bevestigd. Het OUFTI-1 project werd door het Europese ruimtevaartagentschap ESA geselecteerd uit een groep van 22 Europese universiteitsprojecten om deel te nemen aan de lancering van de eerste Vega raket. Tijdens deze eerste zogenaamde 'qualification flight' van de nieuwe Vega raket zullen ondermeer 9 nanosatellieten in de ruimte gebracht worden die allemaal gebaseerd zijn op het CubeSat concept. De ontwikkeling van de OUFTI-1 satelliet is het resultaat van een langdurig educatief programma aan de universiteit van Luik met de naam Leodium dat als doel heeft om een aantal nanosatellieten te ontwikkelen voor technologische en wetenschappelijke doeleinden. Op deze manier wil de Waalse universiteit zijn studenten de kans geven praktijkervaring te laten opdoen in het ontwerpen, bouwen en het besturen van complete satelliet systemen. Aan dit OUFTI-1 project is een prijskaartje verbonden van ongeveer 100.000 euro en naast het Federale Wetenschapsbeleid en de Faculté des Sciences Appliquées van de Universiteit van Luik werken ook bedrijven als Spacebel, Luxspace, Open-Engineering en het Centre Spatial de Liège mee aan dit project.

OUFTI-1
Illustratie van de OUFTI-1 nanosatelliet in een baan om de Aarde - Foto: ULg.

Nadat OUFTI-1 in een baan om de aarde zal gebracht worden op een hoogte van 354 x 1447 kilometer zal het kleine tuigje ongeveer 1 jaar operationeel zijn. Tijdens zijn levensduur zal OUFTI-1 de eerste satelliet zijn die het D-STAR communicatie protocol zal uittesten in de ruimte. D-STAR staat voor “Digital Smart Technology for Amateur Radio” en is een door Japan ontwikkeld radiosysteem dat bestaat uit tal van nieuwe ingebouwde functies. Zo kan men met het D-STAR systeem ondermeer GPS data versturen terwijl men praat en dit met een veel hogere stemkwalitait dan bij klassieke analoge systemen. Deze innovatieve feature werd ontwikkeld door het Japanse Amateur Radio Leage en kan in de toekomst ondermeer gebruikt worden voor het besturen van experimenten aan boord van ruimtetuigen. Daarnaast zal OUFTI-1 ook nog een innovatief elektronisch voedingssysteem uittesten dat ontwikkeld werd door Thales Alenia Space ETCA dat gevestigd is in Charleroi. Dit bedrijf leverde ook de Power Control and Distribution Unit (PCDU) die de spanning moet regelen voor de elektronische onderdelen aan boord van de satelliet. De energie die zal nodig zijn voor het laten functioneren van de elektronische onderdelen zal afkomstig zijn van GaAs zonnecellen die op hun beurt ook de lithium-ion-polymeer batterijen zullen voorzien van elektriciteit.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens