Algemeen

Algemeen (9)

Waar is PROBA V?

donderdag, 14 oktober 2010 00:00 Geschreven door

In april 2008 kreeg België van het Europese ruimtevaartagentschap ESA groen licht voor de ontwikkeling van de Landobs kunstmaan die later werd omgedoopt tot 'PROBA V'. Net als andere PROBA-kunstmanen werd PROBA V eveneens een microsatelliet die net als Proba-1 en Proba-2 gebouwd werd door het in België gevestigde ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space (vroeger Verhaert Space) dat gevestigd is in Kruibeke. Proba-V is een zogeheten ‘microsatelliet’ uit ESA’s Project for On-Board Autonomy (PROBA) programma en heeft een totaal gewicht van ongeveer 160 kilogram. Het ruimtetuig is 76 x 73 x 84 centimeter groot en werd gebouwd op een PROBA-platform dat ook gebruikt werd voor succesvolle PROBA 1 en PROBA 2 missies. Het belangrijkste instrument aan boord van de Europese PROBA-V microsatelliet is een verbeterde Vegetation-camera waarmee de satelliet vanuit een lage baan om de Aarde opnamen kan maken die om de twee dagen een totaal beeld leveren van de vegetatie op het aardoppervlak. Op 7 mei 2013 werd PROBA V vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana in de ruimte gebracht door middel van een Europese Vega raket. De 'made in Belgium' satelliet werd in een zonsynchrone baan om de Aarde geplaatst op een hoogte van 820 kilometer boven het aardoppervlak. Via onderstaande kaart kan u in real-time zien waar PROBA V zich ergens bevindt. 

Locatie PROBA VBron: Heavens-Above.com

 
Bron: Heavens-Above.com

Nuttige links

maandag, 07 november 2011 15:44 Geschreven door

Op deze pagina vindt u een verzameling weblinks terug naar allerhande websites van instanties, bedrijven en centra in België die actief zijn in de ruimtevaart en de sterrenkunde.

Officiële instanties

Volkssterrenwachten en sterrenkundige organisaties

Belgische bedrijven actief in de ruimtevaart

PROBA-satellieten

Educatieve centra

PROBA 2 beelden

zondag, 09 mei 2010 00:00 Geschreven door

De in België gebouwde PROBA 2 satelliet werd in november 2009 met succes in de ruimte gebracht door een Russische Rockot draagraket. Naast tal van technologische experimentele nieuwigheden werd deze 130 kilogram zware microsatelliet ook uitgerust met twee wetenschappelijke instrumenten die onze ster, de zon observeren. Zowel het SWAP alsook het LYRA instrument werden ontwikkeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB). Het SWAP instrument is niet veel groter dan een schoendoos en maakt beelden van de atmosfeer van de zon. Deze buitenste zonnelaag is voor de mens onzichtbaar omdat deze vooral in het UV e EUV straalt. SWAP vertaalt deze stralen naar een zichtbaar beeld waardoor wij prachtige opnamen te zien krijgen van het plasma dat een temperatuur heeft van een miljoen graden. Elke minuut maakt het SWAP instrument een beeld van onze ster waardoor wetenschappers fenomenen op het oppervlak van de zon beter kunnen opvolgen. De technologie achter de kleine telescoop van het SWAP instrument steunt op kennis die werd opgebouwd aan de hand van de Extreme Ultraviolet Imaging Telescope (EIT) aan boord van de SOlar Heliospehric Observatory (SOHO). SWAP is echter veel compacter dan EIT, heeft een breder beeld van de zon, brengt ook de zonnerand in beeld en kan wegkijken van de zon indien dit nodig zou zijn. Hieronder vind je één van de laatste opnames van de zon gemaakt door het SWAP instrument.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste zonne-activiteit en de eventuele kansen op zichtbaar poollicht? Breng dan zeker een bezoekje aan onze populaire dochterpagina Poollicht.be!

Waar is PROBA 1?

maandag, 30 november 2009 00:00 Geschreven door

De eerste in België gebouwde Project for On-Board Autonomy (PROBA) microsatelliet werd op 22 oktober 2001 in de ruimte gebracht vanop de Sriharikota lanceerbasis in India. PROBA 1 bevindt zich in een zonsynchrone baan om de Aarde op een hoogte van 553 tot 676 kilometer en heeft een gewicht van 94 kilogram. Aan boord van deze technologische demonstratiesatelliet bevinden zich de Compact High-Resolution Imaging Spectrometer (CHRIS) camera voor het bestuderen van vegetatie, het Standard Radiation Environment Monitor (SREM) instrument voor het meten van ioniserende straling en het Debris In-Orbit Evaluator (DEBIE) instrument voor het meten van snelheid en massa van stofdeeltjes die met de satelliet botsen. Daarnaast beschikt PROBA 1 ook nog over een Wide Angle Camera (WAC) en een High Resolution Camera (HRC) die beide een resolutie hebben van 10 meter. Deze camera's hebben tot op heden al vele duizenden opnamen gemaakt van honderden belangrijke plaatsen op Aarde. Doordat deze satelliet autonoom functioneert volstaat het opdracht te geven een foto van een bepaald gebied te maken waarna de kunstmaan zelf de acties zal uitvoeren die nodig zijn om die opname te maken. Via onderstaande kaart kan u in real-time zien waar de PROBA 1 satelliet zich bevindt. 

De locatie van PROBA 1 op dit ogenblik
Bron: Heavens-Above.com

Disclaimer

donderdag, 29 oktober 2009 01:18 Geschreven door

Deze Disclaimer is van toepassing op de Belgium in Space website.

Copyright en inhoud:

Teksten, lay-out, afbeeldingen, scripts en andere items op deze website vallen onder de bescherming van het auteursrecht. Kopieën, aanpassingen, vertalingen, bewerkingen, wijzigingen van het geheel of van een gedeelte van deze site, in welke vorm of op welke manier dan ook, zijn streng verboden, tenzij voorafgaandelijk schriftelijke toestemming is verleend door de beheerder van Belgium in Space. Elke inbreuk kan leiden tot burgerrechtelijke of strafrechtelijke vervolging.

Externe informatie:

Deze website bevat links naar websites of naar webpagina's van derden. Wij hebben geen zeggenschap over de inhoud of over andere kenmerken van deze sites en zijn in geen geval aansprakelijk of verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De site is evenmin verantwoordelijk voor de reactie's die gepost worden op de nieuwsdienst en de inhoud van nieuwsberichten die niet door de beheerder geschreven zijn. Spacepage wordt niet verantwoordelijk gesteld voor gebeurlijke gevallen op de dochterpagina's, contacteer hiervoor de verantwoordelijke van de dochterpagina.

Linken naar deze site:

Het is de gebruiker van Belgium in Space toegestaan, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever, een koppeling aan te brengen tussen uw site en deze website. Indien u een banner wenst te plaatsen neemt u contact op met de beheerder.

Afbeeldingen:

Het grootste deel van de foto's die je op deze website vindt zijn afkomstig van ESA en NASA. Op deze foto's staat een copyright. Wanneer je deze foto's wenst te gebruiken, kopieer deze niet van deze site maar ga deze afhalen op NASA of ESA websites. Foto's van banners zijn eigendom van deze site en mogen in geen geval gekopieerd worden zonder schriftelijke toestemming van de beheerder. Indien u dit toch zou doen hebben wij het recht om u strafrechtelijk te vervolgen. Link geen afbeeldingen van deze site aan de uwe. Hierdoor verbruikt u onze dataruimte. Indien u dit toch doet zullen wij u hiervan verwittigen en desnoods verdere stappen ondernemen. Als u toch afbeeldingen wilt gebruiken contacteer hiervoor de beheerder, deze zal u dan vertellen of u al dan niet de afbeeldingen mag plaatsen.

Belgium in Space:

De naam Belgium in Space mag niet gebruikt worden op andere sites tenzij zij hiervoor toestemming hebben gekregen van de beheerder. Men mag ten allen tijde linken naar mijn website met 'Belgium in Space' als titel. Indien u de naam Belgium in Space gebruikt op uw site mogen wij verdere stappen overwegen aangezien deze naam beschermd is.

Waar is het ISS?

donderdag, 22 januari 2009 00:00 Geschreven door

Het internationale ruimtestation ISS (International Space Station) bevindt zich op een hoogte van ongeveer 400 kilometer boven de Aarde. De bouw van dit complex begon in 1998 nadat de eerste Russische module vanop de Baikonoer lanceerbasis in Kazachstan de ruimte in gebracht werd. Sinds 2001 is het ISS permanent bewoond door minstens twee ruimtevaarders. In totaal werken zestien landen (waaronder ook België) mee aan dit project dat ongetwijfeld het meest complexe bemande ruimtevaartproject is uit de geschiedenis van de bemande ruimtevaart. Elke dag maakt het ISS vijftien omwentelingen om de Aarde. Deze 'ruimtemeccano' draait met een snelheid van 27 700 kilometer per uur baantjes om onze planeet waardoor de bewoners van het ruimtestation elke 90 minuten één omwenteling om de Aarde maken. Wanneer het ISS helemaal zal afgewerkt zijn, zal dit een gewicht hebben van meer dan 300 ton. Vanaf juni 2009 werd de permanente bemanning opgetrokken naar zes ruimtevaarders die vooral wetenschappelijke experimenten uitvoeren in de verschillende modules en laboratoria. In totaal heeft het ruimtestation een leefruimte van 750 kubieke meter en bestaat het uit tientallen verschillende onderdelen zoals segmenten, modules en zonnepanelen.

Dankzij de enorme omvang van de zonnepanelen kan het ruimtestation heel makkelijk vanop de grond gezien worden. Wanneer het gevaarte boven België passeert zal het ISS te zien zijn als een heldere ster die zich met hoge snelheid aan de nachtelijke hemel voortbeweegt. Bij juiste omstandigheden kan het ISS zelfs even helder zijn als de planeet Venus en kan deze magnetude -4,5 halen (zestien maal zo helder als de ster Sirius).

Op onderstaande illustratie kan u zien waar het ISS ruimtestation zich momenteel bevindt. Wil je weten wanneer je het internationale ruimtestation ISS kan zien boven België? Klik dan hier!

Het ISS op dit ogenblik
Het ISS op dit ogenblik
Bron: Heavens-Above.com

BREX

maandag, 05 januari 2009 16:39 Geschreven door

BREX staat voor "Belgische Ruimtevaart EXperimenten". Dit is een tabel waarin alle Belgische ruimte experimenten- en instrumenten ondergebracht werden. Zowel experimenten en instrumenten die in België geheel ontwikkeld werden alsook waar Belgische onderzoekers hebben aan meegewerkt werden in onderstaande tabel ondergebracht.

Naam experiment Uitvoering Functie Realisatie
ALAE STS-45 Het ALAE instrument bevond zich aan boord van het ruimteveer Atlantis tijdens de STS-45 Space Shuttle missie. Met dit instrument probeerde men de hoeveelheid waterstof en deuterium te meten door een soort ultraviolet licht (Lyman-Alpha) waar te nemen. BIRA, CNRS
Cardiocog respi OdISSea Cardiowetenschappelijke onderzoeken. Deze experimenten werden uitgevoerd tijdens de OdISSea ruimtemissie van Frank De Winne in 2002. ULB
Cardiocog rythme OdISSea Cardiowetenschappelijke onderzoeken. Deze experimenten werden uitgevoerd tijdens de OdISSea ruimtemissie van Frank De Winne in 2002. K.U.Leuven
Cardiocog texte OdISSea Cardiowetenschappelijke onderzoeken. Deze experimenten werden uitgevoerd tijdens de OdISSea ruimtemissie van Frank De Winne in 2002. VUB, ULB
COSMIC OdISSea Studie van thermoresistente composieten en composieten met een metaalmatrijs. K.U.Leuven
DCCO OdISSea Meting van diffusiecoëfficiënten in ruwe oliën. ULB
DFMS Rosetta Massaspectrometer aan boord van de Rosetta ruimtesonde. Met dit instrument wil men de gas- en ionensamenstelling van de gaswolk van een komeet analyseren. BIRA
Fluidpac Foton-M3 Fluidpac staat voor "Fluid Physics Facility". Met dit instrument voert men wetenschappelijk onderzoek uit naar vloeistoffen in een gewichtloze omgeving. Het laboratorium werd ontworpen en gebouwd in opdracht van ESA door een Europees consortium, geleid door het Belgische Verhaert Space. Verhaert Space
Foam Stability OasISS Frank De Winne voerde tijdens de OasISS missie het Foal Stability experiment uit in opdracht van de universiteit van Luik. Tijdens dit experiment werden 60 speciale vloeistofmengels opgeschud tot er zich schuim vormde. De stabiliteit van het schuim werd hierna in beeld gebracht met een speciale camera. Universiteit Luik
Freqbone Foton-M3 Dit biologisch experiment bevond zich aan boord van de onbemande Russische Foton-M3 capsule die op 13 september 2007 in de ruimte gebracht werd. Freqbone bestudeert botontkalking van levende wezens en hiervoor werden twaalf stukjes levend koeienbot meegenomen. Verhaert Space
GCF OdISSea Studie van de kristallisatie van proteïnen in capillaire buizen met behulp van de 'counterdiffusion' techniek. VUB, ULB, UCL
IASI MetOp De "Infrared Atmospheric Sounding Interferometer" (IASI) combineert meteorologische variabelen met metingen van belangrijke troposferische bestanddelen. Het BIRA bestudeert de gegevens van het IASI instrument dat zich aan boord van de Europese MetOp satelliet bevindt. BIRA
Nanoslab OdISSea Studie van de synthese van zeolieten via de spontane organisatie van elementaire nanoslab. K.U.Leuven
Neurocog OdISSea Neurosensorisch onderzoek. ULB
MIPAS Envisat Instrument dat deel uitmaakt van de Envisat kunstmaan en een hele reeks spoorgassen in kaart brengt. BIRA
Message OdISSea Expressie van bacteriële genen in de ruimte. Nucleair Centrum Mol
PCDF OasISS Met de Protein Crystallization Diagnostics Facility (PCDF) voert men onderzoek naar het ontstaan en de groei van bio-moleculaire kristallen en de invloed van gravitatie hierop. Verhaert Space was verantwoordelijk voor het ontwrp van de camera-modules in samenwerking met Lambda X. VUB, ULB, ULG
PromISS-1 OdISSea Follow-up van de groei van proteïnekristallen via digitale holographische microscopie. Dit eerste PromISS experiment werd uitgevoerd tijdens de OdISSea missie van Frank De Winne in 2002. VUB, ULB, ULC, ULg
PromISS-2 Cervantes Follow-up van de groei van proteïnekristallen via digitale holographische microscopie. Dit tweede PromISS experiment werd uitgevoerd tijdens de Spaanse Cervantes ruimtemissie in oktober 2003. VUB, ULB, ULC, ULg
PromISS-3 ISS Expedition 8 Follow-up van de groei van proteïnekristallen via digitale holographische microscopie. Het derde PromISS experiment werd in februari 2004 uitgevoerd aan boord van het ISS ruimtestation door de ISS Expedition 8 crew. VUB, ULB, ULC, ULg
PromISS-4 ISS Expedition 12 Follow-up van de groei van proteïnekristallen via digitale holographische microscopie. PromISS-4 ging in december 2005 de ruimte in en werd uitgevoerd door de ISS Expedition 12 bemanning. VUB, ULB, ULC, ULg
RAMIROS OdISSea Studie van de gevolgen van microzwaartekracht-straling in het ruimtestation. UG
Rho signaling OdISSea Studie van bindweefsel. ULg
SCIAMACHY Envisat Veelzijdig instrument aan boord van de Envisat kunstmaan dat de vele facetten van de atmos-ferische chemie blootlegt. BIRA
SOIR Venus Express Instrument waarmee men de Zon observeert door de atmosfeer van Venus op langere infrarood golflengten. Dit volledig Belgisch instrument werd gebouwd bij het BIRA in samenwerking met OIP en PEDEO. BIRA, OIP, PEDEO
SOLCON STS-45 SOLCON is een radiometer meet met uiterst nauwkeurige apparatuur de zonnestraling van het ultraviolet tot het infrarood. Dit instrument bevond zich aan boord van het ruimteveer Atlantis tijdens de STS-45 ruimtemissie in 1992. KMI
SOLSTICE SORCE Dagelijkse metingen van de Zon in het ultraviolet en deze vergelijkt met de straling van een groep stabiele sterren. Het SOLSTICE instrument maakt deel uit van het instrumentenpakket van de SORCE satelliet. BIRA
SOLSPEC Columbus Spectrograaf die de zonnestralen van het ultraviolet tot het infrarood meet. Het SOLSPEC instrument werd in februari 2008 aan het Europese Columbus ruimtelabo gemonteerd. BIRA
SPICAM-Light Mars Express Ultraviolet en infraroodspectrometer waarmee men de chemische samenstelling en dynamische evolutie van de atmosfeer van Mars bestudeert. Dit instrument werd gerealiseerd in een internationaal samenwerkingsverband tussen Frankrijk, België (BIRA), Rusland en de VS. BIRA
SPICAV Venus Express Spectrometer voor het meten van ultraviolet en infraroodstralen. Dit instrument werd gerealiseerd in een internationaal samenwerkingsverband tussen Frankrijk, België (BIRA), Rusland en de VS. BIRA
Vitamin D OdISSea Studie van beencellen. K.U.Leuven
WEAR OasISS WEAR werd getest door Frank De Winne tijdens de OasISS missie en is een compact, handenvrij, draagbaar op stemherkenning bestuurbaarsysteem om ruimtevaarders te assisteren tijdens het uitvoeren van onderhoudstaken in de ruimte. Space Applications Services
YING-B OasISS Yeast in No Gravity (YING-B) werd ontwikkeld door de KUL en RUGent in samenwerking met VUB om na te gaan welke invloed gewichtloosheid uitoefent op de fysiologie van gistcellen. KUL, RUG, VUB
Zeogrid OdISSea Studie van de structuur en morfologie van zeogrids onder microzwaartekracht. K.U.Leuven
(De teksten die de functie omschrijven van elk instrument/experiment zijn afkomstig van de ESA, VRI en BIRA websites)

Over Belgium in Space

maandag, 15 september 2008 10:15 Geschreven door

Belgium in Space zag in september 2008 het levenslicht en groeide uit een idee dat afkomstig was van één van de beheerders van de populaire website Spacepage.be en ruimtevaart-fanaat Kris Christiaens. België speelt al sinds enkele jaren een niet onbelangrijke rol in tal van Europese en internationale ruimtevaartprojecten. Om dit extra in de kijker te zetten werd deze website ontwikkeld. Op Belgium in Space vindt u tientallen artikelen of nieuwsberichten terug over de Belgische ruimtevaarders, ruimtevaartbedrijven, ruimtevaartprojecten en belangrijke sterrenkundige ontdekkingen waar België bij betrokken was. Deze Nederlandstalige website beschikt eveneens over een uitgebreid Belgium in Space forum waar iedereen terecht kan met zijn vragen, suggesties of eigen mening. Belgium in Space werd opgericht met het oog op de tweede ruimtemissie van de Belgische ruimtevaarder Frank De Winne in 2009. Op deze manier probeert deze website ruimtevaart en sterrenkunde te promoten bij jongeren en in een positief daglicht naar voor te brengen.

BiS doelstellingen

De belangrijkste doelstelling van Belgium in Space is informatie te bieden aan de bevolking over de rol van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart en de sterrenkunde. Daarnaast zal men via deze website op de hoogte kunnen gehouden worden van het laatste nieuws op vlak van Belgische ruimtevaartprojecten en en Belgische sterrenkundige ontdekkingen en zal men kunnen terugblikken via één van de vele artikelen naar vele hoogtepunten uit de Belgische ruimtevaartgeschiedenis.

BiS drie belangrijkste doelstellingen:

  • informatie over België in de ruimtevaart en de sterrenkunde bieden via het internet!
  • bezoekers voorzien van het laatste nieuws over sterrenkunde en ruimtevaart in België!
  • ruimtevaart en sterrenkunde promoten bij jongeren en in een positief daglicht brengen!

BiS is meer dan enkel tekst!

In 2009 kreeg Belgium in Space er een eigen YouTube kanaal bij. Op dit kanaal kan je allerlei video's terugvinden over ondermeer Frank De Winne, Dirk Frimout en de in België gebouwde PROBA satellieten. Daarnaast kan je op Belgium in Space elke minuut de exacte locatie van het internationaal ruimtestation ISS terugvinden en kan je moeilijke woorden of termen opzoeken in het BiS Woordenboek. Via de populaire internetdienst Twitter kan je steeds het laatste Belgische ruimtevaartnieuws op de voet volgen aangezien Belgium in Space hier een speciaal profiel op aanmaakte.

BiS interviews

Sinds juni 2009 worden er op Belgium in Space op geregelde tijdstippen online interviews geplaatst. Belgium in Space nam hiervoor contact op met verschillende mensen uit de Belgische ruimtevaartindustrie of onderzoeksinstellingen en onderwierp hen aan een reeks vragen over hun job of hun passie voor ruimtevaart. Op deze manier probeert Belgium in Space jongeren te stimuleren om te kiezen voor een wetenschappelijke of technologische studierichting.

BiS en Parsec vzw

Belgium in Space maakt deel uit van de Belgische vzwParsec uit Aalter waartoe de andere websites behoren als Poollicht.be en Spacepage.be. Met deze structuur willen de mensen achter deze non-profit vereniging een heuse astro-community op het internet creëren waar iedereen terecht kan die informatie zoekt of vragen heeft over ruimtevaart, sterrenkunde en aanverwante wetenschappen. Aangezien België een steeds grotere rol begint te spelen in de ruimtevaart werd eind 2008 beslist hier een aparte website voor te ontwikkelen. Spacepage en de andere websites groeiden vandaag de dag uit tot één van de grootste en populairste astro-websites in Vlaanderen en Nederland met een gemiddelde van dagelijks 1 000 unieke bezoekers.

Belgische ruimtemissies

Waar is PROBA V?

Waar is PROBA V

PROBA 2 beelden

Sociale netwerken

Waar is PROBA 1?

De locate van de PROBA 1 satelliet op dit ogenblik