De Europese ruimtetelescoop Euclid werd op 1 juli 2023 gelanceerd vanaf Cape Canaveral (Florida, VS) om donkere energie en donkere materie te onderzoeken, tot nu toe de meest verborgen mysteries in de kosmologie. Na een maand arriveerde de Euclid veilig op het Lagrange 2 punt op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Zijn eerste testbeelden van het heelal zijn alvast veelbelovend en zijn er gekomen dankzij de expertise van het Belgisch ruimtevaartbedrijf SPACEBEL.
DUPUIS, de wereldwijd bekende uitgever van stripalbums en tijdschriften, en Aerospacelab, het snelgroeiende bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, produceren en exploiteren van kleine satellieten, zijn verheugd hun samenwerking aan te kondigen met de lancering van Aerospacelab's Versatile Satellite Platform (VSP), SPIP satelliet, de vierde satelliet van het bedrijf die de ruimte in gaat.
Fijn stof van verpulverd gesteente dat vrijkwam bij de Chicxulub meteorietinslag heeft waarschijnlijk een dominante rol gespeeld bij de afkoeling van het klimaat, de verstoring van fotosynthese en het massa uitsterven van het leven op onze planeet 66 miljoen jaar geleden. Dit is de conclusie van een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature Geoscience, waaraan Belgische onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (ORB), de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de KU Leuven hebben bijgedragen.
De analyse, door een team van wetenschappers verbonden aan de InSight-missie, van seismische gegevens die zijn geregistreerd op Mars na een meteorietinslag die plaatsvond in september 2021 verandert onze kijk op de interne structuur en evolutie van de Rode Planeet drastisch. Een studie die hierover op 26 oktober werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature, en waaraan onderzoeker Attilio Rivoldini van de Koninklijke Sterrenwacht van België meewerkte, stelt een nieuw model voor het inwendige van Mars voor, met een heterogene mantel die een gesmolten silicaatlaag bevat boven de vloeibare metaalkern.
Op 25 plaatsen in Vlaanderen kan je op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober door kleine en grote telescopen naar de hemel turen. Tijdens de jaarlijkse sterrenkijkdagen van de Vereniging Voor Sterrenkunde is iedereen welkom om naar de maan, planeten (Jupiter en Saturnus) en de sterren te kijken. Volkssterrenwachten en lokale verenigingen staan klaar om je te gidsen langs de wonderen van de nachtelijke sterrenhemel. Ook in jouw buurt kan je gaan sterren kijken. Op zaterdagavond kunnen kijklustigen zelfs een gedeeltelijke maansverduistering aanschouwen.
Redwire Corporation, een toonaangevend bedrijf op het gebied van ruimte-infrastructuur voor de volgende generatie ruimte-economie, kondigde vandaag aan dat het een contract heeft verworven met OHB Italia S.p.A. (OHB Italië) voor het leveren van de boordcomputer voor de Comet Interceptor-missie van de European Space Agency (ESA), Implementatiefase (Fasen C/D/E1). ESA's Comet Interceptor zal het eerste ruimtevaartuig zijn dat voor een langere periode een bezoek brengt aan een dynamische nieuwe komeet of interstellair object.
Op vrijdag 8 oktober 2023 is de PROBA-V Cubesat Companion (PVCC) succesvol van op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana gelanceerd. De in België gebouwde PVCC satelliet is een demonstratieproject van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA), geïnitieerd door VITO, om ruimtevaarttechnologie sneller en beter in te zetten om de toestand van onze aarde op te volgen.
Brussel, 10 oktober 2023 - Vandaag publiceren het Europees Ruimteagentschap (ESA) en de Gaia-samenwerking nieuwe gegevens in de vorm van vijf Focused Product Releases. De resultaten zijn veelbelovend en bieden met deze datapublicatie een voorproefje van wat de vierde versie van de Gaia-catalogus (Gaia DR4) zal inhouden die eind 2025 wordt verwacht.
De Belgische ruimtevaarder Raphaël Liégeois wordt Officier in de Waalse Orde van Verdienste. De Waalse verdienste (Frans: Mérite wallon) is een orde van Verdienste, ingesteld met decreet van 31 maart 2011 door de Waalse Regering en vanaf 2011 steeds uitgereikt op het Feest van het Waalse Gewest (derde zondag van september) in het Elysette in de Waalse stad Namen. Met deze eretekens worden verdienstelijke personen onderscheiden "die dankzij hun werk belangrijk zijn voor het imago van Wallonië". De Waalse verdienste kent vier rangen: medaille, ridder, officier en commandeur.
Vijf Belgische bedrijven en onderzoekscentra bundelen hun krachten in het project AstroCardia. Met dat project maken ze er hun missie van om de hartgezondheid te verbeteren. En dat doen ze op een wel heel bijzondere plek: in de ruimte. Op die manier willen ze hartveroudering beter bestuderen en er een geschikt onderzoeksmodel voor creëren. Daarvoor ontwikkelden ze via 3D-bioprint een kunstmatig miniatuurhart en bijhorend bloedvatenstelsel. Die zogenaamde ‘heart-on-a-chip' vertrekt in 2025 naar het internationaal ruimtestation ISS.