Van 6 tot en met 20 februari 2010 verbleven zes landgenoten, drie Vlamingen en drie Walen, in het "Mars Desert Research Station", een gesimuleerde Marsbasis in de woestijn van Utah, Verenigde Staten. De groep was heel heterogeen: drie mannen en drie vrouwen met verschillende achtergronden en in leeftijd variërend van 17 tot 52 jaar. Gedurende 14 dagen leefden en werkten zij alsof ze echt op Mars waren. Ze maakten 17 ruimtewandelingen, aten astronautenvoedsel en probeerden hun eigen voedsel te kweken. Tijdens hun verblijf werden 25 live contacten gelegd met scholen en sterrenkundige verenigingen in heel België. Volkssterrenwacht MIRA en de Mars Society Belgium nodigen op vrijdagavond 23 april om 20 uur alle geïnteresseerden uit om de teamleden zelf hun verhaal te horen vertellen over hun gesimuleerde Marsreis.
Het SOLSPEC-ruimte-instrument, een spectrometer gespecialiseerd in het meten van het spectrum van de zonnestraling buiten de atmosfeer, richt zich nu al twee jaar naar de zon. SOLSPEC is één van de drie Europese instrumenten van de SOLAR-lading, die gewijd is aan het meten van zonnestraling van op het Internationaal Ruimtestation (ISS). Dit instrument is het resultaat van een lange en succesvolle Frans-Belgische samenwerking tussen de LATMOS-dienst van het Franse CNRS (PI: G. Thuillier) en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA). Beide zijn gespecialiseerd in de atmosfeer van de Aarde en het onderzoek naar de ruimte-omgeving. Het ruimteveer ATLANTIS bracht het SOLSPEC-SOLAR-instrument in een baan rond de Aarde op 7 februari 2008. Astronauten installeerden het op een extern platform van de Europese Columbus-module van het ISS. Op 5 april 2010 viert SOLSPEC haar tweede verjaardag van de eerste zonnemetingen verkregen buiten de Aardse atmosfeer.
Frank De Winne heeft op 31 maart 2010 in Sint-Truiden een tentoonstelling geopend waar 700 foto's te zien zijn van zijn tweede ruimtemissie. Tijdens de langdurige ruimtemissie van Frank De Winne in 2009 maakten de zes bewoners van het internationaal ruimtestation ISS meer dan 200 000 foto's. Daarvan koos het Europese ruimtevaartagentschap ESA 2 400 foto's waarna 700 geselecteerd werden voor deze unieke tentoonstelling. Deze tentoonstelling vind plaats in Sint-Truiden aangezien Frank De Winne hier een belangrijk deel van zijn opleiding had er tot voor enkele jaren inwoner was van de Limburgse stad.
Op 12 maart maakte het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space bekend dat het in zijn Italiaanse en Franse vestigingen begonnen is met de ontwikkeling van de Europese aardobservatiesatellieten Sentinel 1B en 3B. In december 2009 ondertekende Thales Alenia Space hiervoor een contract ter waarde van 270 miljoen euro met het Europese ruimtevaartagentschap ESA.
De Belg Jerome Clevers is één van de vier overgebleven kandidaten om in Rusland een volledig gesimuleerde missie naar Mars uit te voeren. De selectie werd bekend gemaakt door het Europese ruimtevaartagentschap ESA dat uiteindelijk twee kandidaten zal aanduiden. Het Mars-500 experiment moet deze zomer van start gaan en zal plaatsvinden in een speciaal gebouwde habitat dat zich in de faciliteiten van het Russisch Instituut voor Biomedische Problemen (IBMP) bevindt. De volledig gesimuleerde Marsmissie zal uitgevoerd worden door zes crewleden die vooral zullen getest worden op vlak van menselijk uithoudingsvermogen. Net zoals een echte reis naar Mars zullen de crewleden er 250 dagen over doen om Mars te bereiken waarna ze 30 dagen op de planeet zullen wonen en werken. De gesimuleerde reis terug naar de Aarde zal uiteindelijk 240 dagen duren. De overige drie Europese kandidaten komen uit Frankrijk en Italië. Op 22 maart zal ESA de twee geselecteerde kandidaten aan de pers voorstellen in ESA’s European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk.
Klik hier voor de ESA-website over het Mars-500 experiment!
Eureka is een gloednieuw initiatief dat sterrenkunde en ruimtevaart wil promoten naar een zo breed mogelijk publiek. En dit door het aanbieden van leuke, boeiende en vooral vernieuwende educatieve diensten en producten. Voor letterlijk alle leeftijden, van beginner tot ervaringsdeskundige. We hebben voor iedereen wat ! Onze diensten bestaan uit een resem beproefde voordrachten, workshops en uitstappen die gemakkelijk aangepast kunnen worden aan uw noden gaande van tijdsduur tot niveau. Ideaal voor scholen, verenigingen, dienstencentra's, enz... In onze shop hebben we heel wat unieke producten die we, letterlijk, van over gans de wereld importeren. We vergeten echter ook ons eigen taalgebied niet en zorgen voor een uitgebreid gamma aan Nederlandstalige boeken en documentaires. Zolang je er maar uit kan leren én er plezier aan beleeft. Of zoals onze lijfspreuk gaat... Science and fun for everyone!
Klik hier en bezoek de Eurekashop!
De Belgische OUFTI-1 nanosatelliet werd op 26 februari voorgesteld in Gembloers aan het grote publiek. OUFTI-1 staat voor 'Orbital Utility For Telecommunication Innovation' en deze 10 m³ grote nanosatelliet werd gebouwd door studenten van de universiteit van Luik. Met dit project willen de studenten de communicatie van radioamateurs wereldwijd verbinden. OUFTI-1 is ook de eerste satelliet die het communicatieprotocol D-STAR (Digital Smart Technologies for Amateur Radio) zal testen in de ruimte.
De zes Belgen die in de Amerikaanse staat Utah een gesimuleerde Marsmissie hebben uitgevoerd, zijn op maandag 22 februari terug aangekomen in België. Gedurende dertien dagen verbleven drie leerkrachten, een studente, een kunstenaar en een voormalig kandidaat-ruimtevaarder in een gesimuleerde Marsbasis in de verlate woestijn waar men vooral wetenschappelijke en pedagogische experimenten uitvoerde. Tijdens deze MDRS 90 missie had de Belgische bemanning vanuit Utah contact met diverse scholen en volkssterrenwachten waar kinderen tal van vragen mochten stellen. Daarnaast onderzocht men ook hoe het is om met een groep mensen te leven in een kleine omgeving. Uiteindelijk bleek het samenleven nu net de grote uitdaging te zijn aangezien er geregeld discussies ontstonden tussen de MDRS 90 bemanningsleden doordat niet iedereen zijn taak even professioneel opnam. Volgens gezagvoerder Nancy Vermeulen kan men leren uit de problemen die de Belgische bemanning gekend heeft en kan de bemanning terugblikken op een geslaagde missie. Dit was de eerste maal dat een Mars Desert Research Station (MDRS) bemanning helemaal bestond uit Belgen. De missie werd volledig gefinancierd door de Nationale Loterij en werd georganiseerd door de Belgische afdeling van de Mars Society.
Klik hier voor de website van de Mars Society Belgium!
Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida is op donderdag 11 februari NASA's nieuwste zonne-observatorium in de ruimte gebracht. Om 16u23 Belgische tijd werden de raketmotoren van de Atlas V draagraket tot ontbranding gebracht waarna het 3,1 ton zware Solar Dynamics Observatory (SDO) zich 108 minuten later loskoppelde van de Centaur rakettrap.
Sinds zondag 7 februari bevinden zich zes Belgen in de woestijn van Utah voor een gesimuleerde Marsmissie. Gedurende vijftien dagen zullen drie Vlamingen en drie Walen zich vrijwillig opsluiten in het Mars Desert Research Station (MRDS) waar ze tal van educatieve en wetenschappelijke experimenten gaan uitvoeren. De bemanning bestaat uit de Vlamingen Nancy Vermeulen, Nicky De Munster, Arjan Van der Star en de Walen Pierre-Emmanuel Paulis, Nora Martiny en Margaux Hoang. Vanuit een geïmproviseerde Marsbasis zullen zij ondermeer wetenschappelijke experimenten uitvoeren op vlak van biologie, geologie, composteren, aardrijkskunde en het recycleren van water. Op 5 februari vertrok de crew vanuit Brussel voor een lange reis naar de woestijn in de Amerikaanse staat Utah waarna gezagvoerder Nancy Vermeulen een dag later het station overnam. Dit is de eerste maal dat een volledige Belgische crew een dergelijk project uitvoert. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de dagdagelijkse bezigheden van de zes Belgen tijdens deze 90ste MDRS missie.
Klik hier voor de website van de Mars Society Belgium!
Klik hier voor de website van Nancy Vermeulen!
Klik hier voor de blog van Nicky De Munster!