De European Southern Observatory (ESO) heeft op 19 oktober 2012 officieel laten weten dat België gaat deelnemen aan het European Extremely Large Telescope (E-ELT) programma. De deelname van België aan dit astronomisch project werd bekendgemaakt tijdens een vergadering in het ESO-hoofdkwartier in Duitsland. Momenteel hebben al zeven ESO-lidstaten hun deelname bevestigd aan het E-ELT programma.
De tweede Belgische ruimtevaarder, Frank De Winne, ging op 30 oktober 2002 voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens deze Soyuz TMA-1 ruimtemissie werd voor het eerst een vernieuwde Soyuz ruimtecapsule gelanceerd. Het belangrijkste doel van deze taxi-vlucht was het verwisselen van de Russische Soyuz ruimtecapsule aan het ISS ruimtestation aangezien deze ruimtetuigen dienst doen als 'reddingsboot' in geval van evacuatie. Klik op 'Lees meer' voor een fotoreportage van deze ruimtemissie.
In december 2012 zal het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor de allereerste keer in zijn bestaan om puur wetenschappelijke redenen van oriëntatie veranderen. Het is het Belgische controlecentrum B.USOC dat deze primeur op zijn naam mag schrijven. B.USOC is verantwoordelijk voor het SOLAR platform, dat bevestigd zit aan de buitenkant van de Europese Columbus-module.
De bemanning van de Amerikaanse STS-45 ruimtemissie, waar de eerste Belgische ruimtevaarder Dirk Frimout deel van uitmaakt, bracht op donderdag 27 september 2012 een bezoek aan de KU Leuven en UGent. Het bezoek van de astronauten aan de universiteiten maakte deel uit van het Space Week 2012 evenement waarmee men een week lang de twintigste verjaardag in de kijker zette van de STS-45 ruimtemissie.
In 2012 is het twintig jaar geleden dat Dirk Frimout als eerste Belg de ruimte inging. Frimout verbleef in 1992, samen met zes andere astronauten, bijna negen dagen in een baan om de Aarde aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis tijdens de STS-45 ruimtemissie. Deze wetenschappelijke ruimtevlucht kreeg de naam 'Atmospheric Laboratory for Applications and Science' (ATLAS-1) en stond helemaal in het teken van de interactie tussen de Zon en de atmosfeer van de Aarde.
In het Planetarium van Brussel is in aanwezigheid van de volledige STS-45 bemanning, waaronder de Belgische ruimtevaarder Dirk Frimout en de de huidige NASA-directeur Charles Bolden, de aftrap gegeven van het Space Week 2012 evenement dat van maandag 24 tot en met vrijdag 28 september loopt. Space Week is een initiatief van Dirk Frimout en de Euro Space Society en heeft als doel wetenschap en ruimte-onderzoek te promoten bij jongeren.
Van 24 tot en met 28 september 2012 nodigt de Belgische astronaut en Burggraaf Dirk Frimout, als voorzitter van de Euro Space Society, de voltallige crew uit van de STS-45 Space Shuttle missie om in België deel te nemen aan conferenties en debatten in het kader van het 'Space Week 2012' evenement. Dirk Frimout maakte in 1992 deel uit van de STS-45 ruimtemissie en verbleef toen acht dagen in een baan om de Aarde aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis.
In 2012 bestaat de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), de belangrijkste intergouvernementele astronomische organisatie ter wereld, vijftig jaar. Op 5 oktober 1962 ondertekenen de vijf stichtende landen (België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden) de ESO-conventie waarna in 1965 gestart wordt met de bouw van het eerste ESO-observatorium op de berg Chinchado Nord in Chili, later bekend als La Silla.
De 5de editie van de internationale “Solar Orbiter Workshop” vindt plaats in Brugge van 10 tot 14 september 2012. De satelliet Solar Orbiter zal doen wat geen enkele andere satelliet heeft voorgedaan: uiterst dicht langs de Zon scheren. Solar Orbiter is het resultaat van een samenwerking tussen ESA en NASA. De satelliet zal gelanceerd worden in 2017 en gedurende 7 jaar gegevens van de zon verzamelen en doorsturen naar de Aarde.
De afgelopen weken stonden de Olympische Spelen in Londen wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling. Zelfs vanuit de ruimte werd dit gigantisch sportevenement en zijn bijhorende faciliteiten nauwlettend in de gaten gehouden. Zo slaagde de in België gebouwde microsatelliet Proba-1 er in om het Olympisch Stadium en de omgeving te fotograferen vanop een hoogte van 720 kilometer.