30 jaar geleden werd het eerste Europese ruimtelaboratorium Spacelab gelanceerd aan boord van de Space Shuttle Columbia vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Deze missie was op vele vlakken historisch. Zo was het de eerste keer dat de Space Shuttle een bemanning van zes personen telde, waaronder Ulf Merbold, de eerste astronaut van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA), bovendien de eerste niet-Amerikaanse astronaut aan boord van het ruimteveer.
De eerste Belgische CubeSat, OUFTI-1, is klaar voor zijn reis naar de ruimte. Het kleine satellietje, dat werd ontwikkeld door studenten van de universiteit van Luik, moet nu een reeks cruciale tests ondergaan waarna het begin 2015 in de ruimte moet gebracht worden. OUFTI-1 werd in juli 2013 geselecteerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA om deel uit maken van het educatieve Fly Your Satellite programma en is de eerste satelliet die ontwikkeld wordt door Belgische studenten.
Bovenstaande foto van de komeet C/2012 S1 ISON, beter gekend als 'komeet ISON', werd gemaakt met behulp van de Belgische TRAPPIST-telescoop in Chili. De opname werd gemaakt op 15 november 2013 en is een compositie van vier verschillende opnamen met vier filters die elk 30 seconden werden belicht.
De hybride zonsverduistering van 3 november 2013, die op Aarde te zien was op het Afrikaanse vasteland, werd in de ruimte waargenomen door de in België gebouwde Proba-2 satelliet. Proba-2 draait ongeveer veertien keer per etmaal om onze planeet en zag hierdoor de Maan enkele malen voor de Zon bewegen.
Binnenkort worden drie jonge Belgische ingenieurs, die elk 24 jaar oud zijn, verwelkomd in het ESTEC technologiecentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De drie ingenieurs zullen er beginnen aan een stage in ruimtevaartwetenschap en –technologie binnen een team van ESA. Zij zijn de eerste 'national trainees' van een nieuw opleidingsprogramma.
De vestiging van het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space in België opent weldra een nieuwe site in Leuven. Zo zal in Leuven een team van een twintigtal ingenieurs aan het werk gesteld worden om nieuwe producten en technologie te ontwikkelen voor satellieten en lanceerraketten.
De laatste Europese ATV bevoorradingsmodule voor het internationale ruimtestation ISS is op weg naar de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana. Deze vijfde Automated Transfer Vehicle (ATV) werd genoemd naar de Belg Georges Lemaître en moet in juni 2014 door middel van een krachtige Ariane 5 raket in de ruimte gebracht worden.
De Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen in Stockholm heeft op dinsdag 8 oktober 2013 bekendgemaakt dat de Nobelprijs voor Natuurkunde dit jaar naar de Belg François Englert en de Brit Peter Higgs gaat. Beide natuurkundigen voorspelden in 1964, afzonderlijk van elkaar, al het bestaan van het zogeheten 'Higgs-boson' deeltje. Dit is een uniek elementair deeltje dat ervoor zorgt dat de meeste andere deeltjes massa hebben.
Wetenschappers hebben voor het eerst een aanvaardbare verklaring gevonden waarom de kleine planeet Mercurius een bijzondere rotatietietoestand heeft. Mercurius, de binnenste planeet in het zonnestelsel, draait om de 88 dagen om de Zon en om 58 dagen om zijn as. Onderzoekers van ondermeer de Universiteit van Namen hebben hier nu een goede verklaring voor gevonden.
Het is op 29 September 1988 dat SPACEBEL werd opgericht ter bevordering en ontwikkeling van de vaardigheden van België, en van het Waalse Gewest in het bijzonder, op het gebied van informatietechnologie voor de ruimtevaartindustrie. Uiteindelijke doelstelling van het nieuwe bedrijf: bijdragen tot een beter begrip van het heelal en de verbetering van het leven op aarde.