Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  • Nieuws
    Laatste nieuws
    Onderwerpen
    Belgische ruimtevaartprojectenBelgische RuimtevaardersBelgische ruimtevaartbedrijvenBelgische satellietenBelgië en ruimtevaartBelgisch sterrenkundig onderzoek
  • Artikelen
  • Tijdlijn
  • Evenementen
  • Links
  • BiS Info
    Over Belgium in SpaceZoekenContacteer ons
    Onze andere websites
    Spacepage - Ontdek het heelalPoollicht - SpaceWeatherLiveStarnights
Belgium in Space.be
Ontdek de ruimtevaart in België
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina

Laatste nieuws

Lancering van een Russische Soyuz raket.
Foto: NASA/Roscosmos

Lancering Frank De Winne (Live)

Volg hier live de lancering

van Frank De Winne!

Lancering: 27 mei 12u34 Belgische tijd!

Klik op "Lees meer" voor de
live verslaggeving!

Lees meer …

Nieuwe ruimtemissie van Frank De Winne kost België niets

De Belgische minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle maakte op een persconferentie, op maandag 18 mei 2009, bekend dat België voor de nieuwe ruimtemissie van Frank De Winne geen enkele euro extra betaald heeft. Volgens de minister werd Frank De Winne gekozen voor deze langdurige ruimtemissie omwille van zijn professionele en persoonlijke kwaliteiten. De Winne zou ondermeer over uitstekende wetenschappelijke, medische en managementscapaciteiten beschikken en hij heeft ook nog eens het talent om iets te kunnen uitleggen in een verstaanbare taal voor een groot publiek.

Lees meer …

Artistieke impressie van het Picard zonne-observatorium
Foto: CNES

Belgisch bedrijf ontwikkeld software voor Franse kunstmaan

In november 2009 moet de Franse Picard kunstmaan in de ruimte gebracht worden. Picard werd genoemd naar de Franse sterrenkundige die in de zeventiende eeuw de eerste precisiemetingen van de zonnediameter uitvoerde. Dit project van het Franse ruimtevaartagentschap Centre National d’Études Spatiales (CNES) valt onder het Myriade programma dat bestaat uit een reeks van wetenschappelijke en technologische microsatellieten.

Lees meer …

Artistieke impressie van de Europese Herschel ruimtetelescoop
Foto: ESA

Herschel & Planck

Op donderdag 14 mei 2009 werd vanop de Europese Kourou lanceerbasis in Frans Guyana een krachtige Ariane 5 draagraket gelanceerd met in zijn vrachtruim twee nieuwe Europese ruimtetelescopen. Nadat de Ariane 5 raket omstreeks 15u12 Belgische vertrok vanop het lanceercomplex ELA 3 werd de Herschel ruimtetelescoop 26 minuten later losgekoppeld van de tweede rakettrap. Drie minuten later was het de beurt aan het Planck observatorium.

Lees meer …

Vlaamse ruimtevaartindustrie bereikt omzet van 200 miljoen euro

Afgelopen weekend vond in de Brabanthal in Leuven de vijfde editie plaats van de Vlaamse Ruimtevaartdagen. Tijdens de opening van dit driedaagse evenement maakte de Vlaamse ruimtevaartindustrie (VRI) bekend dat ze momenteel een omzet halen van 200 miljoen euro. In 1995 werd de VRI opgericht en bestond deze uit 11 leden. Vandaag de dag telt de VRI 34 leden. Op de vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen in Leuven kon men kennismaken met Vlaamse bedrijven, instellingen en universiteiten die te maken hebben met ruimtevaart.

Lees meer …

De Expedition 20 crew.
Foto: NASA/ESA

OasISS: De hoogtepunten

Wanneer Frank De Winne op 27 mei de ruimte zal ingaan, zal de Belgische ruimtevaarder verantwoordelijk zijn voor een zeer drukke agenda. Tijdens deze langdurige Europese OasISS missie zal Frank De Winne deel uitmaken en getuige zijn van enkele belangrijke hoogtepunten aangezien hij voor zes maanden in het internationaal ruimtestation ISS zal verblijven. Voor het eerst zal de permanente ISS bemanning bestaan uit zes ruimtevaarders. Tijdens de laatste weken van zijn verblijf zal De Winne ook gezagvoerder zijn van het volledige ruimtestation. Dit zal de eerste maal zijn in de geschiedenis van de bemande ruimtevaart dat een Europeaan gezagvoerder wordt van een ruimtestation. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van alle belangrijke gebeurtenissen die Frank De Winne te wachten staan tijdens zijn verblijf aan boord van het ISS.

Lees meer …

Het internationale ruimtestation ISS.
Foto: NASA/ESA

School in Oudenaarde legt contact met ISS

In 2005 vernamen de mensen van het VTI Sint-Lucas te Oudenaarde dat er een mogelijkheid bestaat om communicatie te maken met het Internationaal Ruimtestation (ISS). Men bleef niet bij de pakken zitten en ondernam meteen de nodige stappen om eventueel in aanmerking te komen voor een gesprek met de astronauten aan boord van het ISS. Na het doorlopen van de nodige procedures werd het voorstel van het VTI Sint-Lucas uit Oudenaarde, voor een radiocontact met Frank De Winne gedurende zijn verblijf ISS, goedgekeurd. De school opteerde bovendien ook voor de optie om eigen ontworpen realisaties zoals antennes, noodvoeding etc. te gebruiken voor een up- en downlink (VTI Sint-Lucas Oudenaarde <> ruimtestation) waardoor dit project een unieke meerwaarde kreeg. Binnen de leerplannen van de vakken elektronica en telecommunicatie aan het VTI Sint-Lucas was onderwijzer en bezieler van het project Patrick De Temmerman in staat om samen met mijn leerlingen deze ontwerpen gestalte geven.

Lees meer …

De Brabanthal in Leuven.
Foto: Brabanthal

Vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen

Van vrijdag 8 mei 2009 tot en met zondag 10 mei 2009 gaat de vijfde editie door van de Vlaamse Ruimtevaartdagen" Dit evenement zal plaatsvinden in de Brabanthal in Leuven en is een initiatief van de Vlaamse Ruimtevaartindustrie (VRI) met ondersteuning van zowel de Vlaamse alsook de Federale overheid. Tijdens deze vijfde Vlaamse Ruimtevaartdagen kan je kennismaken met tal van bedrijven, instellingen en organisaties die iets te maken hebben met de fascinerende ruimtevaartsector. Daarnaast kan je ook deelnemen aan verschillende workshops, kan je er interessante lezingen bijwonen en kom je er alles te weten over ondermeer de nieuwe Belgische satelliet PROBA V.

Lees meer …

Het logo van de OasISS missie van Frank De Winne.
Foto: ESA

ESA maakt logo bekend voor OasISS missie

Op 23 april 2009 maakte het Europese ruimtevaartagentschap ESA het logo bekend voor de langdurige OasISS ruimtemissie van Frank De Winne. De Belgische ruimtevaarder zal vanaf 27 mei 2009 gedurende zes maanden in de ruimte verblijven en zal tijdens zijn verblijf aan boord van het internationaal ruimtestation ISS de eerste Europese gezagvoerder worden. OasISS is de tweede Europese langdurige ISS missie. Tijdens het verblijf van De Winne aan boord van het ruimtestation zal de permanente bemanning voor het eerst bestaan uit zes ruimtevaarders en zal voor het eerst een Japanse H-II Transfer Vehicle gekoppeld worden aan het ISS. De naam 'OasISS' werd gekozen uit meer dan 520 voorstellen en werd voorgesteld door Jan Puylaert uit Gent.

Lees meer …

Lancering van de STS-119 missie.
Foto: NASA

Belgisch experiment vertrekt naar het ISS

Maandag 16 maart 2009 vertrok vanop het Kennedy Space Center in Florida het ruimteveer Discovery richting internationaal ruimtestation ISS. Na verschillende malen te zijn uitgesteld omwille van technische problemen werden de krachtige raketmotoren van de Space Shuttle om 00u43 Belgische tijd tot ontbranding gebracht. Acht minuten later bevond het ruimteveer zich met zijn zeven bemanningsleden in een vaste baan om de Aarde. Tijdens deze STS-119 missie zal de bemanning het laatste set zonnepanelen vasthechten aan het ruimtestation zodat het ISS in de toekomst eindelijk kan gebruik maken van de voorziene maximale stroomvoorziening van 120 kWatt.

Lees meer …

Naar boven

Jobs & opleidingen

Belgische jobs in de ruimtevaart Belgische jobs in de wereld van de sterrenkunde Opleidingen voor de ruimtevaartsector Opleidingen in de sterrenkunde

Belgische ruimtemissies

STS-45 Soyuz TMA-1 Soyuz TMA-15

Raphaël Liégeois

De laatste updates over de Belgische ruimtevaarder Raphaël Liégeois!

Belgisch sterrenkundig onderzoek

De laatste updates over het Belgisch sterrenkundig onderzoek!

Belgische satellieten

De laatste updates over de Belgische satellieten!

PROBA 2 beelden

Laatste PROBA 2 beelden van de zon

Nuttige links

  • B.USOC
  • BEOP
  • BIRA
  • Euro Space Center
  • ESA
  • ESERO Belgium
  • Federaal Wetenschapsbeleid
  • Planetarium Brussel
  • Spacepage
  • VRI
  • Wallonie Espace

Over Parsec vzw

Parsec vzw is een non-profit vereniging uit België welke bestaat uit diverse websites over sterrenkunde, ruimtevaart, ruimteweer, poollicht en gerelateerde wetenschappen. Onze organisatie promoot deze wetenschappelijke takken op het wereldwijde web via websites zoals deze. Onze organisatie is tevens ook organisator van de grootste Belgische starparty Starnights. Steun onze organisatie met een donatie.

Websites

  • Spacepage
  • Ruimteweer
  • Belgium in Space
  • Starnights

Over Belgium in Space

Europa is naast de Verenigde Staten en Rusland een belangrijke partner geworden in verschillende ruimtevaartprojecten. Het doel van Belgium In Space is dan ook de rol weer te geven van België binnen de Europese en internationale ruimtevaart.

Meer informatie...

Copyright © 2003-2023 Belgium in Space © Alle rechten voorbehouden - Onderdeel van Parsec vzw - Disclaimer