PLATO is de exoplaneetjachtmissie van het Europees Ruimteagentschap die in 2026 gelanceerd zal worden. De missie bestaat uit 26 breedhoekcamera's die allemaal in België worden geassembleerd. Tien camera's zijn al geassembleerd en hun prestaties zijn gevalideerd onder omstandigheden die representatief zijn voor de ruimte. Vandaag vieren we de aankomst van de tiende camera bij OHB System AG in Oberpfaffenhofen bij München, waar hij in het ruimteschip zal worden geïntegreerd. Het hoofddoel van PLATO is het ontdekken van planeten ter grootte van de aarde in de bewoonbare zone van hun gastheerster.
De PROBA-3 missie van de European Space Agency (ESA), 's werelds eerste precisiemissie voor formatievliegen, wordt later dit jaar gelanceerd. Samengesteld uit twee ruimtevaartuigen die optreden als één, zal PROBA-3 formatievliegtechnologieën demonstreren en rendez-vousexperimenten uitvoeren voor toekomstige wetenschaps-, astronomie- en aardobservatiemissies die formatievliegen vereisen. Redwire is er trots op deel uit te maken van het PROBA-3 team.
Op 1 maart zal de Deense astronaut Andreas Morgensen van het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) experimenten vervangen tijdens zijn missie aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Hij werkt aan de derde installatie van het experiment "Compacted Granulars" in het Fluid Science Laboratory (FSL). Tijdens deze activiteit zal hij worden bijgestaan door de operatoren van het Belgian User Support and Operations Centre (B.USOC), die hem hun expertise en assistentie zullen geven vanuit hun controlecentrum in Ukkel.
UHasselt-studententeam OSCAR-PINQ mag zich klaarmaken voor een ruimteavontuur. Het Europees ruimtevaartagentschap ESA selecteerde het team om experimenten uit te voeren tijdens de allereerste vlucht van hun Space Rider. Als alles volgens plan verloopt zal de diamantgebaseerde kwantummagnetometer van team OSCAR-PINQ eind 2025 twee maanden lang in de ruimte verblijven. “Voor de derde keer wordt onze technologie als beste kandidaat geselecteerd door ESA Academy, een ongelooflijke erkenning voor ons werk”, zeggen dr. Jaroslav Hruby en drs. Yarne Beerden, teamkapiteins van OSCAR.
Het E-TEST-project in Luik heeft laten zien dat een speciale techniek om de apparatuur van de Einstein Telescope te koelen werkt zoals gepland. In een eerste testreeks koelde de radiatieve koeltechniek een testmassa tot bijna het absolute nulpunt, zonder die aan te raken. Dat is essentieel om het toekomstige observatorium voor zwaartekrachtgolven zo ruisvrij mogelijk te maken.
Op woensdag 31 januari stond Zijne Majesteit de Koning Filip voor de deur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). Zijn bezoek was al een tijdje van tevoren aangekondigd. We waren voorbereid. Koning Filip werd ontvangen door de directeurs van de drie instituten op de site van de Pool Ruimte, waaronder onze eigen directrice Martine De Mazière. Daarna volgden enkele toelichtingen en presentaties van de onderzoekers zelf, waaronder twee van ons instituut: Nicolas Theys (wetenschapper in het team “Luchtkwaliteit”) en Emmanuel Dekemper (wetenschapper in het ALTIUS ruimtemissie-team).
Vandaag heeft de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA het licht op groen gezet voor de allereerste ruimtemissie gewijd aan de detectie van zwaartekrachtgolven. Met de formele adoptie van de LISA-missie door ESA komen de voorbereidingen rond deze ruimtetelescoop in een stroomversnelling. Na lancering in 2035 moet LISA de eerste waarnemingen van zwaartekrachtgolven vanuit de ruimte mogelijk maken. De Belgische activiteiten rond LISA worden sinds 2016 aangestuurd vanuit KU Leuven, onder leiding van kosmoloog Thomas Hertog.
Na het succes van de vorige edities, de andere Vlaamse olympiades (chemie, biologie, fysica, wiskunde en geografie) en de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt dit jaar de zeventiende editie van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade georganiseerd. Als hoofdprijzen zijn een waarnemingssessie met de professionele Mercator-telescoop op de Canarische Eilanden, alsook een Celestron NexStar 8SE telescoop (of gelijkaardig) te winnen!
ESA's volgende missie naar Venus is vandaag officieel 'aangenomen' door het Science Programme Committee van het Agentschap. EnVision zal Venus bestuderen van zijn binnenste kern tot zijn buitenste atmosfeer en zo belangrijke nieuwe inzichten verschaffen in de geschiedenis, de geologische activiteit en het klimaat van de planeet. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) gaat mee aan boord met het VenSpec-H-instrument om in de atmosfeer van Venus potentiële sporen van vulkanisme en oppervlakteveranderingen te detecteren.
België heeft de Artemis-akkoorden ondertekend die de beste praktijken beschrijven voor verantwoordelijk gedrag bij de verkenning van de ruimte en is daarmee de laatste grote Europese ruimtevaartmogendheid die zich aansluit. Tijdens een ceremonie in de marge van de Europese Ruimtevaartconferentie in Brussel op 23 januari ondertekenden Hadja Lahbib, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, en Thomas Dermine, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, de Artemis-akkoorden namens de Belgische regering.