Andreas Mogensen aan boord van het ISS
Foto: ESA/NASA

Andreas Mogensen, de eerste Deense astronaut, is net teruggekeerd van een succesvolle 10 daagse missie genaamd “IRISS”. Gedurende zijn verblijf aan boord het internationaal ruimtestation ISS heeft Andreas Mogensen verschillende wetenschappelijke experimenten en technologische demonstraties uitgevoerd. Het Belgische bedrijf Space Applications Services is in vele opzichten betrokken geweest met de voorbereiding en uitvoering van deze missie.

Tijdens de voorbereiding van zijn missie heeft Andreas Mogensen training gekregen omtrent al de ISS systemen en faciliteiten waar hij tijdens zijn verblijf aan boord gebruik van zal maken. In het bijzonder, astronaut instructeurs van Space Applications Services hebben hem getraind voor onder andere:

  • De Muscle Atrophy Research and Exercise System (MARES), een faciliteit voor het onderzoek naar spieratrofie en het verlies van spierprestaties. De complexe training maakt gebruik van meerdere elektroden en het ultrageluid apparaat.
  • MELONDAU/DEMES/BISTRO, een reeks experimenten die de verandering in smaak onder microzwaartekracht onderzoeken, alsook het potentieel gebruik van de Spirulina proteïne in toekomstige regeneratieve levensvoorzienende systemen.
  • INTERACT, een experiment dat het gebruik van force-feedback technologie onderzoekt bij het bedienen van robotten op afstand.
  • De Mobile Procedure Viewer (mobiPV), een draagbaar apparaat voor astronauten dat het mogelijk maakt om handenvrij procedures weer te geven en een reeks multi-media en communicatieve mogelijkheden toelaat voor effectiever astronaut-grond teamwork.

Space Applications Services, was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de mobiPV software en de voorbereiding van de hardware technologie voor ruimtevaart doeleinden inclusief ‘flight-safety’ kwalificaties en end-to-end validatie van gezamenlijke ESA-NASA netwerkfaciliteiten. Dit werd ook succesvol toegepast op de recente NEEMO 20 onderwatermissie. Gedurende de missie, hebben de operations engineers van Space Applications Services de real-time operaties ondersteund vanuit het B.USOC, het Belgian User Support and Operations Centre dat gezamenlijk wordt bemand door Space Applications Services en het Belgisch instituut voor ruimte-aëronomie. B.USOC was verantwoordelijk voor de voorbereiding en real-time ondersteuning voor het THOR experiment en de METERON Supervisory Control demonstratie.

Tot slot hebben ook operations engineers van Space Applications Services de real-time operaties in het hoofd Columbus Controle Centrum (Col-CC, München, Duitsland) en gedurende de mobiPV, in het Europese Astronautencentrum (EAC, Keulen, Duitsland) ondersteund:

  • Als gecertificeerd Eurocom heeft personeel van Space Applications Services meerdere shiften met Andreas Mogensen ondersteund die instaan voor de communicatie met de astronauten. De Eurocom doet dienst als enige interface tussen het volledige Col-CC vluchtleidingscentrum en de astronauten alsook het brengen van inzicht in de discussie met de grond betreffende missieplanning enzovoort.
  • Een tweede Space Applications Services Eurocom was gedurende de hele missie in de backroom console aanwezig als instrumentspecialist die in contact stond met de ESA en NASA teams. Gedurende de real-time mobiPV activiteiten bemanden zij de communicatie console terwijl een Space Applications Services instrument ontwikkelaar de ‘ground terminal’ bediende. Dit bestond uit het verzenden en ontvangen van live video met verschillende foto, video en notities naar Andreas Mogensen in de ruimte.
  • Als voormalig Soyuz capsule instructeur, hoofd van de Russische flight directors en ervaren training coördinator, was een medewerker van Space Applications Services betrokken in de voorbereiding en uitvoering van de lancering en landingsfase, de communicatie en probleem oplosser tussen het missie management team in München, het ESA crew support team en de verschillende tegenhangers in Rusland en Kazachstan. Space Applications Services’ personeel heeft bijgedragen tot de zichtbaarheid van ESA door het verstrekken van ESA bloggers met real-time informatie doorheen de IRISS missie van het moment de Soyuz werd bemand op het lanceerplatform tot en met de astronauten aanboort gingen in de Search-and-Rescue helikopters op de landing site.

Door de ervaring en expertise van zijn personeel heeft Space Applications Services de IRISS missie ondersteund op vele technische en operationele vlakken die aanzienlijk hebben bijgedragen aan het succes van de missie.

Kris Christiaens

Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur. Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens